Засідання №1 від 18 липня 2019 року

18 липня 2019 року відбулось перше засідання Національної комісії з реабілітації. На ньому вирішили низку важливих організаційних питань і приступили до розгляду перших справ, що надійшли від регіональних комісій з реабілітації.

Відтак було обрано керівництво комісії. Головою став відомий дослідник історії радянських спецслужб та політичної історії ХХ століття, автор (та співавтор) біля 30 книг на тему політичних репресій, редактор серії «Реабілітовані історією», кандидат історичних наук, старший науковий співробітник, вченого секретаря відділу історії державного терору радянської доби Інституту історії України Національної академії наук України Роман Подкур. Його заступником обрано директора Галузевого державного архіву Служби безпеки України Андрія Когута. Секретарем комісії ━ представника Центру досліджень визвольного руху Володимира Бірчака. 

Для попереднього опрацювання обґрунтованих пропозицій щодо визнання осіб реабілітованими, комісія вирішила створити робочу групу. До її складу обрали все керівництво комісії: Романа Подкура, Андрія Когута та Володимира Бірчака. Враховуючи колосальний досвід у сфері правозахисної діяльності й дослідження дисидентського руху, в робочу групу включили Йосипа Зісельса. Також голова комісії запропонував включити до її складу юристів Українського інституту національної пам’яті Сергія Рябенка та Романа Кулика, які провели всі необхідні для початку роботи комісії заходи та надавали членам комісії консультаційну допомогу при підготовці та під час проведення засідання. 

Після тривалого обговорення Національна комісія затвердила інструкцію з діловодства з двома правками, доручила робочій групі розробити регламент комісії та опрацювати питання створення реєстру реабілітованих. 

Після вирішення організаційних питань порядку денного, комісія перейшла до розгляду обґрунтованих пропозицій регіональних комісій з реабілітації. Згідно порядку денного, опублікованого на сайті Українського інституту національної пам’яті, на розгляд комісії виносили 51 справу. 

Першою реабілітованою Національної комісією з реабілітації особою став Іван Васильович Мирон - 90-річний закарпатець, який 25 років провів у таборах ГУЛАГу за співпрацю з УПА.   

Комісія визнала потерпілими від репресій:

  1. Чуб (дівоче прізвище Дудзінська) Лідію Едуардівну,
  2. Садіка Миколу Григоровича, 
  3. Бугайчука Олександра Михайловича, 
  4. Оздена Олександра Івановича, 
  5. Чорну (дівоче прізвище Бугайчук) Галину Михайлівну, 
  6. Зайцеву (дівоче прізвище Сергієнко) Ольгу Якимівну, 
  7. Мишка Михайла Васильовича, 
  8. Глейха Володимира Карловича.

При дослідженні матеріалів було виявлено, що низка заявників уже були реабілітовані довідками, посвідченнями або іншими документами про реабілітацію, виданими до 5 травня 2018 року, до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

Оскільки будь-якої повторної або додаткової реабілітації репресованої особи, яка вже була реабілітована і має відповідну довідку або інший документ про реабілітацію, законодавством України не передбачено, Національна комісія з реабілітації вирішила дати робочій групі доручення підготувати відповідні листи з роз’ясненням Закону та прав вказаних заявників. 

Листи з роз’ясненнями Національної комісії з реабілітації будуть надіслані:

1) Гунчак Катерині Петрівні;

2) Вдовичуку Андрію Юрійовичу (по заяві про визнання реабілітованим Баси Павла Кіндратовича);

3) Вівчарику Богдану Ільковичу;

4) Жучко Галині Сергіївні;

5) Забіроніній Надії Омелянівні;

6) Касян Адоліні Адольфівні;

7) Маргулісу Семену Йосиповичу;

8) Морозу Олександру Михайловичу;

9) Романюк Оксані Семенівні;

10) Соколовій Галині Степанівні;

11) Матейчук Ольга Віталіївна (по заяві про визнання реабілітованою Хомич (Лесік) Євдокії Григорівни)

Частина справ були передані на опрацювання робочій групі комісії. 

Про час та порядок денний проведення засідання буде повідомлення на сайті Українського інституту національної пам’яті найближчим часом.