Нова символіка та дата заснування Військового інституту імені Героїв Крут

29 січня 2019 року Військовому інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут виповнюється 101 рік. Великими зусиллями Командування інституту встановило історичну справедливість – дату заснування Інституту 29 січня 1918 року.

Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут затвердив офіційну дату свого створення, а також отримав нову символіку.

Відповідно до Указу Президента України від 29 січня 2018 року №18/2018 та листа від Українського інституту національної пам’яті №91/42-06-19 від 17.01.2019 про визначення дати – Днем створення Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, встановлено 29 січня 1918 року – День увічнення пам’яті самопожертви молодого покоління за незалежність України, День подвигу в ім’я своєї держави.

«29 січня 2019 року ми відзначаємо 101 річницю з Дня створення інституту. З приводу початку відліку існування інституту з 29 січня 1918 року велось багато дискусій, було проведено безліч пропозицій та обговорень», - повідомляється на офіційній сторінці ВІТІ у Фейсбук.

Фото Василя Павлова

Також у повідомленні зазначається: «Сучасне керівництво, офіцерський, науково-педагогічний та курсантський особовий склад навчального закладу – всі разом ми хочемо відійти від шаблонів та стереотипів з приводу відзначення Дня інституту як дня, що святкують веселощами, концертами, та застіллями. Інституту є що святкувати – це щорічно грандіозний випуск лейтенантів, військова присяга, коли наші вихованці здобувають перемоги у різнорівневих конкурсах та змаганнях. Але не цей день! Адже справжня історія інституту та почесне найменування імені Героїв Крут переформатовує наше бачення до річниці дня створення інституту».


 

Нагадаємо, що 29 січня 2018 року Президент України присвоїв Військовому інституту телекомунікацій та інформатизації почесне найменування «імені Героїв Крут». Відтоді Інститут провів багато кропіткої роботи: змінив символіку, увів у дію почесні нагрудні знаки Інституту для курсантів, офіцерів танауково-педагогічних працівників Інституту.

Нова символіка

2019-й рік для Збройних Сил України стартував із впровадження нової системи розробки геральдичної структури для символіки окремих формувань і частин з індивідуальною почесною назвою.

Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ розповіло про нову символіку для Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут (ВІТІ).

Завдяки історичним дослідженням в основу символіки ВІТІ покладено першу кокарду збройних сил періоду Української національної революції та Перших Визвольних Змагань 1917-1921 рр.

 

нову символіку для Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут (ВІТІ)

На початку 1918 року власний знак на кашкети отримали військовики 1-го куреня Січових Стрільців, сформованого з українців Галичини, військовослужбовців цісарського війська, що потрапили у російський полон під час Першої Світової війни.

Знак мав вигляд щита із зображенням Архістратига Михаїла. Над фігурою Архістратига – тризуб, а в руках – пломеніючий меч і прямокутний щит із зображенням лева.

Уся композиція відображала ідею соборності України, поділеної між двома імперії. Михаїл символізував Наддніпрянську Україну, а лев – Галичину. Тризуб, знак держави Володимира Святославича, став гербом УНР. Завдяки популярності цей знак поширився іншими підрозділами українського війська і став першою кокардою Збройних Сил України у ХХ столітті.

 

нову символіку для Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут (ВІТІ)

 

До зображень кокарди для ВІТІ імені Героїв Крут внесли певні зміни, пов'язані зі специфікою інституту. Так, наприклад, оскільки заклад готує фахівців зв’язку, телекомунікацій та інформатизації, то Архістратиг Михаїл стискає у руці три золоті блискавки. А чорний колір щита відображає один з приборних кольорів військ зв’язку.

 

нову символіку для Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут (ВІТІ)

Також зауважується, що із цією символікою буде введений і новий вид щита для нарукавної емблеми навчальних закладів. Він матиме заокруглену нижню частину, через що такий різновид щита називають «іспанським».

Отже, детальніше щодо нових елементах символіки.

Повний герб. Використовується в особливо урочистих випадках, офіційних заходах тощо.

 

нову символіку для Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут (ВІТІ)

Щит: у центрі чорного поля розміщено білу (срібну) стилізовану фігуру Архістратига Михаїла. У його правій руці – жовтий (золотий) німб та жовті (золоті) блискавки, у лівій – синій гербовий щит із жовтим (золотим) Галицьким левом.

Клейнод і бурелет (над щитом): розгорнута книга, за якою на центральній вісі розташований меч вістрям догори, розміщена на тлі рельєфного вінка з пальмового листя на бурелеті жовтого і чорного кольорів поперемінно. На діагоналях емблеми розташовані перехрещені смолоскипи.

Щитотримачі: стилізовані фігури учасників бою під Крутами 29.01.1918 р. Праворуч – озброєний юнак Першої Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького, ліворуч – юний вояк допоміжного Студентського куреня Січових стрільців. Обидва тримають гвинтівки. Намет – чорний із золотим підбоєм.

Дугоподібна девізна стрічка: золота із чорним написом латиною "PATRIA ET HONOR" ("БАТЬКІВЩИНА І ЧЕСТЬ"). На кінцях стрічки – дата подвигу героїв Крут “29.01.1918”. Кант знаку та стрічки – жовтий.

Середній герб. Використовується на спорудах, в атрибутиці): від Великого герба відрізняється відсутністю девізної стрічки та щитотримачів, тобто щит, бурелет і клейнод.

нова символіка ВІТІ

М͟алий герб – є основою Великого і Середнього гербів, тобто сам щит.

нова символіка Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут (ВІТІ)

Нарукавна емблема: Малий герб і девізна стрічка.

 

нова символіка Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут (ВІТІ)

Фото Василя Павлова


почесний стяг Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут (ВІТІ)

опис почесного стяга Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут (ВІТІ)


Також планується введення різноманітних нагрудних знаків для відзначення офіцерського, професорсько-викладацького складу, курсантів, випускників військового інституту, службовців і цивільних працівників ВІТІ.

нову символіку для Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут (ВІТІ)нову символіку для Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут (ВІТІ)нову символіку для Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут (ВІТІ)нову символіку для Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут (ВІТІ)

 

Фото Василя Павлова