«Пам'ять про героїв Крут формує нас як політичну націю», – перший заступник голови УІНП

«Пам'ять про героїв Крут формує нас як політичну націю», – перший заступник голови УІНП

29 січня, у 103 річницю бою під Крутами, традиційно відбулися пам’ятні заходи на історичному місці події, біля меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут» на Чернігівщині.

Вшанувати пам’ять захисників української державності прибули представники Чернігівської облдержадміністрації та обласної ради, Івано-Франківської та Тернопільської облрад, Міністерства оборони України, Українського інституту національної пам'яті, військові, ветерани АТО/ООС, студенти та курсанти, представники громадських організацій і політичних партій та інші небайдужі громадяни.

«29 січня 1918 року від Бахмача червоногвардійські сили Муравйова намагались захопити станцію Крути, щоб вийти на Ніжин, а з Ніжина на Київ. Однак, тут їх зупинили українські війська. Всі, хто брав участь в бою під Крутами з української сторони були добровольцями», – нагадує про події більш ніж сторічної давнини представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко, додавши, що війська УНР мали на озброєнні лише 16 кулеметів та одну гармату проти двох бронепотягів та гарматної батареї військ Муравйова. 

«Наші війська успішно відбили всі атаки противника, лише після того, як виникла загроза оточення, вони розібрали залізничну колію та організовано відступили. Ворог був зупинений на чотири дні, що дало змогу керівництву УНР підписати Брестський договір з країнами Четвертного союзу та стати суб'єктом міжнародних відносин», – резюмував Сергій Бутко

Мітинг-реквієм розпочався з традиційного покладання квітів. Загиблих крутянців вшанували хвилиною мовчання, священники Православної церкви України відслужили поминальну панахиду. Після покладання квітів з промовою виступив перший заступник голови Українського інституту національної пам'яті Максим Ярмистий.

«Сьогодні ми можемо пишатися тим, що збиратися 29 січня у Крутах, – вже усталена традиція. Вона показує тяглість нашої державності та традицій вшанування пам’яті. Окреме значення ця пам’ятна дата має для наших військових, які зараз тримають оборону перед схожими екзистенційними викликами, коли Україна відстоює свій суверенітет, але також – своє право на власну ідентичність, вибір свого шляху, вільний розвиток», – зазначив Максим Ярмистий.

Також він наголосив, що «людяне пам’ятання, коли ми докладаємо зусиль, щоб приїхати в Крути й віддати шану, згадати їхні імена, впорядкувати місця пам’яті, дослідити та реконструювати події, важливе не тільки й не стільки для героїв минулого. Воно важливе для нас із вами. Тому що з одного боку формує нас як політичну націю, а з іншого – показує, хто ми, що для нас має значення, як ми здатні пам’ятати своїх героїв. Адже усвідомлена, жива і чесна пам’ять – це теж про цивілізаційний вибір».

На жаль, але через протиепідеміологічні обмеження, не всі охочі змогли відвідати музей бою під Крутами. Музейна експозиція розташована у кількох вагонах 1920-30-х років. В колишньому штабному вагоні була розміщена виставка, присвячена уже сучасні російсько-українській війні. Таким чином музейна експозиція нагадує, що оборона крутянців — це не давно забута історія, а окремий епізод війни, що продовжується.

Фото: Чернігівська ОДА, ОК "Північ".