Вінки із хвої, почесна варта і мілітарні мелодії: як школярі вшанували Героїв Крут

Вінки із хвої, почесна варта і мілітарні мелодії: як школярі вшанували Героїв Крут

 

З нагоди відзначення Дня Соборності України та напередодні вшанування Дня пам’яті Героїв Крут, школярі села Хотів Обухівського району Київської області завітали до Києва, аби ближче познайомитися з історією Перших Визвольних змагань (1917-1921).

Державний історико-меморіальний Лук'янівський заповідник – один з найцікавіших столичних некрополів, відомий тим, що тут поховані видатні кияни, діячі науки і мистецтва, борці за незалежність України у ХХ столітті. Заповідник активно впроваджує екскурсійні програми, розповідаючи відвідувачам історію кладовища, котра тісно пов’язана з літописом Києва та всієї України.

«Цьогоріч Український інституту національної пам’яті допоміг учням та педагогам хотівської приватної  школи «Безмеж» організувати цікавий урок, присвячений як Дню Соборності, так і Дню пам’яті Героїв Крут. На вихованців старших класів очікувала не лише екскурсія одним із найцікавіших кладовищ столиці, але й можливість разом із військовими Збройних Сил України вшанувати видатних українців», – розповідає начальник відділу обліку та збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд.

Гості з Хотова привезли до Києва вінок із хвої, який був сплетений у школі напередодні поїздки, а також квіти, лампадки, портрети людей, з якими пов’язана екскурсія на Лук’янівське кладовище, а також Державний Прапор України.

Першою точкою виїзної екскурсії стала цвинтарна брама, біля якої учні познайомились із обставинами виникнення кладовища та дізнались як і чому могили двох бійців Студентського допоміжного куреня Січових Стрільців Володимира Шульгина та Володимира Наумовича були перенесені з одного кладовища на інше. На могилі крутян учні виставили почесну варту, що складалась із прапороносців та чатових із портретами Шульгина і Наумовича. Барабанний дріб та закличний звук сурми сповістили хвилину мовчання. До могил молодих вояків був покладений вінок і поставлені лампадки.

Протягом одного шкільного уроку було відвідано чотири поховання: могила крутян Володимира Шульгина і Володимира Наумовича, могили полуботківця Миколи Забіяки, місце спочинку Голови Українського далекосхідного секретаріату Юрія Глушка та віце-прем’єр-міністра Української Держави Миколи Василенка. На могилах вояків сурмач та барабанщик Збройних Сил України виконали мелодію “Шана”, якою вшановують українських воїнів. Біля кожної могили відбувалася зміна чатових і почесної варти для покладання квітів – відтак кожен учень зміг взяти участь не лише в екскурсії, але й у вшануванні учасників Перших Визвольних змагань (1917-1921).