Оголосили переможців спецномінації про національно-визвольну боротьбу українців фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки»

Оголосили переможців спецномінації про національно-визвольну боротьбу українців фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки»

Спецномінація «Пам’ятки національно-визвольної боротьби» відбулася у межах української частини міжнародного фотоконкурсу  «Вікі любить пам’ятки» 2021 за підтримки Українського інституту національної пам’яті.

У фокусі спеціальної номінації були об’єкти нерухомої культурної спадщини України, історія яких пов’язана з національно-визвольною боротьбою українців у XX столітті, а також пам’ятки, споруджені на вшанування цієї боротьби.

Усього на конкурс надійшло 175 фото від 20 учасників. Було охоплено 37 об’єктів з 11 регіонів України, найбільше – з Вінниччини, Чернігівщини та Києва, повідомила громадська організація «Вікімедіа Україна», яка є організатором конкурсу.

На оцінювання журі потрапили 167 світлин: фото з низькою роздільною здатністю не оцінювалися, але можуть бути використані у статтях Вікіпедії, якщо це єдине зображення пам’ятки, або світлина зображує унікальний ракурс об’єкта.

До конкурсного журі увійшли:

  • Ярослав Файзулін, директор Центрального державного історичного архіву України, до грудня 2021 року – начальник управління наукового забезпечення політики національної пам’яті УІНП, фахівець з історії Української революції 1917–1921 років;

  • Тиміш Мартиненко, громадський активіст, член Комісії з найменувань міста Києва, дослідник історії Києва, представник київської міської організації Товариства «Меморіал» імені Василя Стуса;

  • Павло Подобєд, історик, начальник відділу обліку та збереження місць пам’яті УІНП.

За результатами оцінювання журі, перше місце здобув Вадим Постернак з двома світлинами: готелю «Савой» у Вінниці та Оперного театру у Києві (фото вгорі).

Фото готелю Савой, яке перемогло у спецномінації

На початку лютого 1919 року Вінниця на короткий час стала тимчасовою столицею Української Народної Республіки, а в готелі «Савой»  розташовувався уряд держави.

А саме у відомій пам’ятці Києва – Оперному театрі у 1917 році був проголошений Перший Універсал Української Центральної Ради – документ, яким розпочалося творення Української Народної Республіки століття тому.

Тиміш Мартиненко відзначив обидві світлини за вдалі композицію та освітлення.

Друге місце посів фотограф Сергій Венцеславський зі світлиною Національної філармонії України.

Національна філармонія України у вечірній час

У квітні 1917 року в цій будівлі відбувся Всеукраїнський національний конгрес, на якому Українська Центральна Рада стала загальноукраїнським представницьким органом, що своєю чергою стало першим кроком до творення української держави.

Третє місце журі присудило світлині Дмитра Ярмоленка із зображенням курган-могили воїнів УНР у Літках Київської області. Меморіал вшановує воїнів Армії Української Народної Республіки, які загинули неподалік села Літки у 1919 році в бою з більшовицькими військами, що наступали на Київ.

Фото курган-могили влітку. Зелений курган з козацьким хрестом на горі. До нього ведуть невисокі сходи. Навколо кургану змурований кам'яний парапет.

Також відзначили найактивніших учасників конкурсу. Найактивнішим учасником спеціальної номінації став Михайло Потупчик, який завантажив фото 14 об’єктів. На другому місці Олена Мачуленко (7 об’єктів), на третьому – Богдана Кащук (6 об’єктів).

Світлини, подані у межах спеціальної номінації, розширять у Вікіпедії візуальну складову інформації про національно-визвольну боротьбу українців за свою незалежність.

Фото надані ГО «Вікімедіа Україна»