У Крутах віддали шану захисникам Української держави

У Крутах віддали шану захисникам Української держави

29 січня в Україні відзначається річниця бою під Крутами, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність. Традиційно відбулися пам’ятні заходи на історичному місці події, біля меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут» на Чернігівщині.

Вшанувати пам’ять захисників української державності приїхали люди з багатьох областей України. Серед них чимало військових, зокрема представники 119-ої окремої бригади територіальної оборони України та Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, а також представники місцевих органів влади, історики та краєзнавці, громадські активісти та просто небайдужі громадяни.

Мітинг-реквієм розпочався театралізованою сценою бою під Крутами. Загиблих крутянців вшанували хвилиною мовчання, священники Православної церкви України відслужили поминальну панахиду. Після покладання квітів з промовами виступили заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак та голова Чернігівської обласної державної адміністрації В’ячеслав Чаус.

"Сьогодні ми віддаємо шану пам'яті захисникам України, які понад років тому дали відсіч ворогові. На цьому місці вирішувалася доля молодої української держави. Кілька сотень відважних юнаків та чоловіків зробили тоді свій вибір, і взявши до рук зброю, стали на захист України", - зазначив у своєму виступі заступник голови УІНП Володимир Тиліщак. 

За словами посадовця, важливо пам'ятати ті уроки, які дали нам події бою під Крутами.
 
 
"Перший урок, який слід пам'ятати - це те, що в ті часи, як і зараз, суспільство перебувало в непевності, але не для тих, хто зробив чіткий вибір - Україна понад усе. Саме тому вони такі різні: хтось мав уже бойовий вишкіл, а хтось вперше взяв до рук зброю. Вони були різного походження: військові, студенти, гімназисти. Діти селян, робітників, священників. Вони всі розуміли головне - Україна потребує їхнього чину", - заявив Тиліщак.
 
 
Після мітингу його учасники змогли відвідати музей бою під Крутами. Музейна експозиція розташована у кількох вагонах 1920-30-х років. А в колишньому штабному вагоні розміщена виставка, присвячена загиблим захисниками України на Донбасі, які були родом з Чернігівщини. Таким чином музейна експозиція нагадує, що оборона крутянців — це не давно забута історія, а окремий епізод війни, що продовжується.
 
Фото: Сергій Бутко