Виставку УІНП «Стерті з лиця землі» побачили в Польщі, Іспанії та Хорватії

Виставку УІНП «Стерті з лиця землі» побачили в Польщі, Іспанії та Хорватії

До другої річниці повномасштабного вторгнення та десятої річниці війни росії проти України жителі Кельце (Польща), Мурсії (Іспанія) та Вуковара (Хорватія) познайомилися у своїх містах із виставкою Українського інституту національної пам’яті «СТЕРТІ З ЛИЦЯ ЗЕМЛІ».

На 20 банерах виставки наочно показано руйнівну суть «руского міра». Фото ілюструють мирне життя українських міст і сіл до війни і безлюдні руїни, на які їх перетворила російська агресія.  Світлини зроблені в Луганській, Донецькій та Харківській, Херсонській, Миколаївській областях. Тут можна побачити міста і села, які останнім часом були в багатьох на слуху: Бахмут, Попасна, Мар’їнка, Соледар, с.Піски, Вугледар та ін. Матеріали надали військові фотографи, пресслужби військових бригад, обласні військові адміністрації, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та кореспонденти українських ЗМІ.

На відкритті виставки в галереї «Okrąglak». Фото Ярослава Кубальського/Радіо Кельце

У Кельце (Польща) відкриття вставки відбулося під егідою Асоціації інтеграції «Європа-Схід». Захід відбувся під почесним патронатом воєводи Свєнтокшиського Юзефа Брика. Ініціатором виставки і координатором перекладу стала київська журналістка та волонтерка Асоціації Людмила Юрченко. «Ми бачимо, як виглядали українські міста і села до війни і як вони виглядають зараз. Від деяких із них лишилися самі назви. Їх стерли з лиця землі. Світлини також демонструють героїзм і драму людей, які через війну втратили все, що наповнювало їхнє життя. Тієї України, яку ми пам’ятаємо 5-10 років тому, більше не існує», – зазначила пані Людмила. Вона також подякувала владі та жителям Польщі за допомогу, надану українцям у непростий час.

Виставку можна побачити в галереї мистецтв «Okrąglak» до 9 квітня.

У квітні виставка презентуватиметься в Мурсії в галереї Cuartel de Artillería, а згодом - в інших містах Іспанії. Фото з архіву Лариси Пономаренко.

Відкриття виставки відбулося також в Іспанії у місті Мурсія на площі біля мерії міста. На відкритті були присутні депутати Сенату Іспанії, регіональні депутати та міністерка соціальної політики, перший заступник мера та представники місцевих ділових кіл, учні української суботньої школи «Лідер».

 «Ця виставка надзвичайно важлива, особливо для місцевих – від політиків до звичайних людей. Через зменшення висвітлення подій в Україні різними ЗМІ їм здається, що «вже все затихло». Саме так говорили звичайні перехожі. Виставка наштовхнула на нові переживання і думки, що війна і трагедія – поряд», - говорить ініціаторка презентації, Віце президент Спілки українських асоціацій Іспанії. КРАІ Лариса Пономаренко.

У квітні ця виставка експонуватиметься в Мурсії в галереї Cuartel de Artillería (аналог Мистецького Арсеналу), а після цього вона поїде іншими містами Іспанії. Переклад іспанською мовою здійснила волонтерка КРАІ Олександра Фролова.

У Вуковарі виставка презентувалася в центрі міста і привернула увагу багатьох. Фото Андрія Крізманіча

Жахи російського вторгнення побачили і жителі хорватського міста Вуковара. Виставка відкрилася на центральній площі міста перед Гранд Готелем за ініціативи Української громади Республіки Хорватія та культурно-просвітницького товариства «Іван Франко» Вуковар. Вулична експозиція тривала до 29 лютого, після чого просвітницькі стенди було переміщено до Українського дому у Вуковарі.

 

Виставка є частиною кампанії Світового конгресу українців «StandWithUkraine», метою якої є привернення уваги громадськості до російських воєнних злочинів та нагадування про те, що агресія рф проти України досі триває. Вона отримала широкий резонанс у місцевих ЗМІ та соцмережах.

  • Український інститут національної пам’яті звертається до місцевих  громадських організацій, Мерій міст із пропозицією поширювати інформацію про цю виставку і про війну в Україні загалом.
  • Запрошуємо українців, які зараз за межами України, приєднуватися до привернення уваги до війни та пропонуємо експонувати виставку «Стерті з лиця землі» у ваших країнах/містах.

Виставку «Стерті з лиця землі» українською, польською, англійською, іспанською мовами можна завантажити за посиланням:

https://uinp.gov.ua/vystavk.../vystavky-sterti-z-lycya-zemli