УІНП спільно з чеськими партнерами презентував вуличну фотовиставку "Виведення радянських військ з Чехословаччини"

УІНП спільно з чеськими партнерами презентував вуличну фотовиставку "Виведення радянських військ з Чехословаччини"

19 серпня, у Києві, презентували вуличну фотовиставку  "Виведення радянських військ з Чехословаччини". 

Розташована на експозиційних стендах УІНП, що на Контрактовій площі, виставка стала результатом співпраці Інституту з Посольством Чеської Республіки в України, Чеським центром в Києві та за партнерства з Національним меморіальним музеєм Революції гідності. 

Виставка приурочена до 30-річниці виведення підрозділів Центральної групи військ Радянської армії з Чехословаччини. В основі фотовиставки чорно-білі світлини чеської фотографині Дани Кіндрової, яка зафіксувала історію виведення Центральної групи військ Радянської армії з території Чехословаччини  протягом 1990-1991 рр. Експозиція лаконічно продемонструє крихкість силових методів тоталітарних систем та важливість встановлення повноцінного внутрішнього суверенітету для успішного проведення реформ, що особливо актуально для сучасної України в розрізі подій останнього десятиліття.

Відкривав виставку Надзвичайний та Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула. Дипломат зауважив, що "метою авторки фотографій Дани Кіндрової були не щонайдетальніше задокументувати відхід майже стотисячної окупаційної армії, але й передати атмосферу в радянських казармах та поведінку простих солдатів серед пошарпаних комуністичних декорацій. У такий спосіб світлини символізують початок розпаду радянської імперії, а також пробуджують співчуття до солдатів як до звичайних людей, які у більшості випадків просто стали маріонетками великої геополітичної гри і часто гадки не мали, що сьогодні ми їх називатимемо окупантами"

"Виставка багатьма напрямами поєднує Чеську Республіку та Україну. Одним з них - є кінець комуністичної диктатури в нашому регіоні та початок демократичної трансформації. Виведення радянського контингенту з Чехословаччини також стало передвісткою розпаду Радянського Союзу та появи незалежної України. На жаль, в Україні це період розривання зв'язку з минулим був ще важчим, ніж у Чехословаччині, й триває певною мірою і досі. З 2014 року Україна також має ситуацію з окупацією своєї території. З окупацією, яка знову керується Москвою", - заявив під час виступу посол. 

Своєю чергою Надзвичайний та Повноважний посол Словацької Республіки Марек Шафін в Україні зазначив, що колись Україна буде демонструвати в Чехії та Словаччині виставку присвячену звільненим від окупації територіям. 

"Виставка – це нагадування нам усім, що рано чи пізно будь-яка окупація завершується. Нехай вона дає нам не тільки історичні уроки, не тільки вміння побачити історію без зайвого ідеологічного пафосу, а побачити історію з людським обличчям. А також дає нам надію на те, що якщо ми не втрачаємо свою ідентичність, рано чи пізно всі "братні" народи з арміями і танками підуть", — зауважив у виступі голова Українського інституту національної пам`яті Антон Дробович і запросив киян та гостей міста відвідати виставку.

Виставка "Виведення радянських військ з Чехословаччини" триватиме до жовтня 2021 року. Відвідати відкриття можуть усі охочі. Але звертаємо увагу на необхідність мати при собі засоби індивідуального захисту та дотримуватися соціальної дистанції.

Про те, як відбувався вивід радянського контингенту Центральної групи військ з Чехословаччини читаєте в колонці співробітника УІНП та історика-богеміста Віталія Баки "Іван таки збирається додому": https://cutt.ly/gQNTvu2.

Фото: Ігор Кромф