Інститут національної пам’яті звернувся до правоохоронних органів через встановлення погруддя Жукову у Харкові

Український інститут національної пам’яті скерував листа до Генеральної прокуратури України та Національної поліції через встановлення пам’ятника радянському маршалу Георгію Жукову у Харкові. 

Інститут просить Нацполіцію перевірити обставини встановлення  у м. Харків 11 липня 2019 р. пам’ятника, присвяченого Георгію Жукову, порушити кримінальне провадження, забезпечити в межах компетенції проведення розслідування зазначених обставин та притягнення винних осіб до відповідальності. Також Інститут просить Генпрокуратуру звернутися до адміністративного суду із позовом до Харківської міської ради та її виконавчих органів про зобов’язання демонтувати зазначений пам’ятник як такий, що є символікою комуністичного тоталітарного режиму.   

«Згідно з нормами чинного законодавства встановлення пам’ятників або пам’ятних знаків, присвячених Георгію Жукову, на території України заборонено. Адже, відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» символікою комуністичного тоталітарного режиму є: «зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, присвячені особам, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), особам, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, органах влади та управління областей, міст республіканського підпорядкування, працівникам радянських органів державної безпеки всіх рівнів». Будь-яких винятків зазначеною нормою не передбачено» , – пояснює юрист Інституту Сергій Рябенко

11 липня 2019 року за ініціативи Харківського міського голови Г. Кернеса та, як зазначено у повідомленні на офіційному веб-сайті Харківської міської ради, встановлення пам’ятника відбулося «за благодійні кошти партії «Опозиційний блок». 

Нагадаємо, що Георгій Жуков у січні – липні 1941 р. обіймав посаду заступника народного комісара оборони СРСР, у серпні 1942 р. – червні 1945 р. - першого заступника народного комісара оборони СРСР, у березні – липні 1946 р. – заступника міністра збройних сил СРСР, у березні 1953 р. – лютому 1955 р. - першого заступника міністра оборони СРСР, у лютому 1955 р. – жовтні 1957 р. – міністра оборони СРСР.

Таким чином, Георгій Жуков є особою, яка обіймала керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР. Відповідно пам’ятник, присвячений Георгію Жукову, є символікою комуністичного тоталітарного режиму.

Тож, відповідно до частини першої статті 3 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» пропаганда комуністичного режиму та його символіки визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв комуністичного тоталітарного режиму та заборонена законом.

Частиною першою статті 4 зазначеного Закону передбачено, що виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, у тому числі у вигляді сувенірної продукції на всій території України заборонено.

З огляду на це, встановлення пам’ятника, присвяченого радянському маршалу Георгію Жукову у Харкові, є таким, що прямо порушує чинне законодавство України.

Відповідно до ст. 436-1 Кримінального кодексу України виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

Ті самі дії, вчинені особою, яка є представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.