Вандали 4 рази поспіль пошкодили вуличну виставку УІНП

Вуличну виставку УІНП на Подолі в Києві вандали пошкодили чотири рази менш ніж за місяць. Йдеться про проєкт «Lend-lease – зброя перемоги. Що замовчувала радянська пропаганда», який створили громадські організації «Корпус справедливості» та Blue & Yellow і за підтримки інституту відкрили 22 червня цього року на Контрактовій площі.

Виставка розповідає, яке значення мала допомога Союзників по Антигітлерівській коаліції для перемоги Червоної армії на Східному фронті Другої світової війни.

«Вона спростовує поширений міф, який активно використовує сучасна Росія, що СРСР переміг нацизм самотужки. А ще розказує скільки всього допоміг «союз нерушимый» нацистам до 1941 року. Мабуть, комусь дуже заважає у публічному просторі в центрі Києва наочна демонстрація фактів, що руйнують міфи про історію Другої світової війни. Ми націлені з’ясувати, кому та з яких причин. А також відшкодувати завдані збитки», – зазначив голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ

25 липня – стало відомо про викрадення двох банерів виставки.

На фото перший стенд без банерів, які викрали

29 липня – надруковані наново за кошти ГО «Корпус справедливості» два банери розміщені на виставкових конструкціях. Тоді ж помічено, що інші банери місцями обписані антиамериканськими гаслами.

5 серпня – через зафіксовані акти вандалізму заступник голови УІНП Максим Ярмистий звернувся до начальника Подільського районного управління Національної поліції.

6 серпня – стало відомо, що зловмисники порізали ножем 11 банерів. Інститут звернувся з заявою до Нацполіції Подільського району, яку прийняли. Того ж дня або пізніше виставку знову обписали.

6-10 серпня – тривав збір коштів на передрук пошкоджених банерів, який проводила голова ГО «Корпус справедливості» Валентина Охлопкова.

11 серпня – пошкоджені банери замінили на нові. Через пів години після заміни Вахтанг Кіпіані повідомив, що виставка знову рясно обписана.

Ввечері того ж дня випадковий перехожий зняв на відео, як неідентифікована молода жінка обписує центральну стійку виставкової конструкції. Також виставка розташована в полі огляду стаціонарних камер спостереження.

Інститут звернувся з заявою до управління Національної поліції Подільського району. Очікуємо на реакцію правоохоронців.

А всіх охочих запрошуємо подивитися відновлені банери, поки виставка ще тиждень залишається на Подолі, і звісно – дізнаватися та пам'ятати правду.