У Києві презентували фотодокументальну виставку "Lend-lease – зброя перемоги. Що замовчувала радянська пропаганда"

У Києві презентували фотодокументальну виставку "Lend-lease – зброя перемоги. Що замовчувала радянська пропаганда"

22 червня, до дня початку німецько-радянської війни, у Києві презентували фотодокументальну виставку  "Lend-lease – зброя перемоги. Що замовчувала радянська пропаганда". 

Розташована на експозиційних стендах УІНП, що на Контрактовій площі, виставка стала результатом співпраці Інституту з громадськими організаціями "Корпус справедливості" та  "Blue & Yellow".

Виставка розповідає про ролі держав Антигітлерівської коаліції під час Другої світової війни, зокрема про масштаби та значення допомоги Союзників своєму радянському партнеру. Автори підважують тезу радянської та сучасної російської пропаганди про те, що "ленд-ліз" не відіграв суттєвої ролі у перемозі Червоної Армії на Східному фронті Другої світової війни.  Також у виставці проведена аналогія зі сучасною допомогою західних партнерів нашої держави Збройним силам України у протистоянні російській агресії.

"Ключове значення має саме цілісне та чесне пам‘ятання історії. Пропаганда СРСР (так само як і нинішня російська пропаганда) приховувала і приховує досі масштаби допомоги під час Другої світової війни, а це сотні тисяч одиниць озброєння. Символічно, що ця допомога здійснюється і сьогодні", - зауважив на відкритті виставки міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Також міністр додав, що "кожна родина, яка була причетна до війни, має свою історію. Для когось вона, на жаль, закінчилася трагічно і залишила відбиток, який назавжди буде у пам’яті. Знати правду, а не вигадки про цей період – їхнє беззаперечне право. Так само як для демократичної та правової держави обов‘язок забезпечити доступ до правди".

"Коли ми згадуємо початок німецько-радянської війни, як частини Другої світової війни, просто не можливо обійти тему, як відбувалась співпраця країн Антигітлерівської коаліції. Фактично, США та Велика Британія допомогли Радянському Союзу вистояти в боротьбі з нацизмом, і цього не варто забувати. Ця допомога - це врятовані конкретні життя людей. Це можливість вистояти та навіть перейти в наступ", - зазначив голова УІНП Антон Дробович.

Також він наголосив, що "питання ленд-лізу важливе не лише в кількостях поставок, хоча це теж дуже важливо, а для дослідження, як створювалась Антигітлерівська коаліція, а це далеко не завжди була просто справа. Тому ця виставка допомагає зберігати пам'ять про формування антигітлерівської спільноти".

Виставка "Lend-lease – зброя перемоги. Що замовчувала радянська пропаганда" триватиме до жовтня 2021 року. Відвідати відкриття можуть усі охочі. Але звертаємо увагу на необхідність мати при собі засоби індивідуального захисту та дотримуватися соціальної дистанції.

Фото: Ігор Кромф