На Житомирщині вшанували учасників Другого Зимового походу армії УНР розстріляних під Базаром

На Житомирщині вшанували учасників Другого Зимового походу армії УНР розстріляних під Базаром

21 листопада у селі Базар Народицької селищної територіальної громади Коростенського району Житомирської області відбулось вшанування вояків Армії УНР, які брали участь у Другому Зимовому поході та були полонені й розстріляні більшовиками поблизу села.

Вшанували 361 вояка Армії УНР військовим церемоніалом Збройних Сил Україні. У заходах взяли участь військовослужбовці Окремого президентського полку імені гетьмана Богдана Хмельницького, Сил спеціальних операцій Збройних сил України, а також курсанти Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова та представники Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ. 

Співробітник УІНП та дослідник історії Армії УНР Павло Подобєд зачитав 361 ім'я загиблого вояка, а курсанти засвітили іменні лампадки на меморіалі.

"Ми тут, аби згадати українських військовослужбовців, які, вже в умовах втрати державності, в умовах втрати територій, відчували в собі обов’язок вирушити в рейд проти Червоної армії – армії російського окупанта", - наголосив Подобєд.

Військові Президентського полку під виконання Державного гімну та урочисту сальву розгорнули біля меморіалу Державний прапор України.

Також у заходах взяли участь представники державної влади: міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, голова УІНП Антон Дробович, заступниця міністра молоді та спорту України Марина Попатенко, голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко та голова Житомирської облради Володимир Федоренко.

"Ми відзначаємо день Гідності та Свободи та згадуємо сьогодні не тільки Революцію на граніті, Помаранчеву революцію та Революцію Гідності, але й Українську революцію 1917-1921 року. Ця пам‘ять робить нас сильними, допомагає відчути, що вільний дух непереможний, що він об‘єднує людей доброї волі навіть через багато поколінь", - зазначив голова УІНП Антон Дробович. 

Своєю чергою міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко зауважив: "що 100 років тому, що зараз в сучасній Україні, бажання українського народу бути вільним та незалежним однаково сильне. Це та сама ціль, до якої Україна крокувала роками. Зазіхання на неї – матиме відпір. Так сталося у 1921 році, це ми довели й у 2004-му та 2013-му".

"Маю за честь представляти сьогодні 28 окрему механізовану бригаду імені Лицарів Зимового Походу. 100 років наші предки героїчно боролись за Україну. Минуло 100 років, багато змінилося, але не змінилось завдання - боротьба за Україну! Не змінився ворог, з яким ми воюємо вже восьмий рік. Хочу запевнити все товариство, що "лицарська бригада" з честю та гідністю виконує усі покладені на неї завдання.  У нас немає жодних сумнівів  за що ми боремось - ми боремось за державу, за своїх дітей, за їхнє майбутнє!" - наголосив спеціальний гість заходу, командир 28 окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу, підполковник Віталій Гуляєв. 

Завершились урочисті заходи акапельним виконанням пісень періоду Української революції 1917-1921 років Національним заслуженим академічним українським народним хором імені Григорія Верьовки.

Фото: Ігор Кромф