1977 – народився Іван Ступак, «Мажор», загиблий герой російсько-української війни

1977, 10 лютого в місті Фастів на Київщині народився Іван Ступак (позивний «Мажор»), заступник керуючого з корпоративного бізнесу Київського ГРВ АТ «Брокбізнесбанк», активний учасник Революції Гідності, командир підрозділу 25-го окремого мотопіхотного батальйону (раніше 25-й БТО «Київська Русь»).

Закінчив Фастівську ЗОШ № 5 із золотою медаллю. Вступив до Національного університету біоресурсів та природокористування України, який закінчив у 1998 р., отримавши спеціальність економіка підприємства. Паралельно працював у ТОВ «Інтроверт» слюсарем. В університеті ж на кафедрі військової підготовки здобув офіцерське звання лейтенанта та військову спеціальність – командир моторизованого взводу на БМП.

Зробив непогану кар’єру – працював економістом на заводі «Радар», потім у Фінансовому управлінні Київської ОДА. Пізніше в «Брокбізнесбанку» пройшов шлях від спеціаліста відділу до заступника керуючого з корпоративного бізнесу Київського ГРВ. Одружився, мав двох синів.

Іван Ступак із синами. Фото з домашнього архіву.

З початком Революції Гідності життя круто змінилося. Був одним із організаторів Самооборони Фастова, брав активну участь в подіях на Майдані.

З початку бойових дій на сході України як офіцер запасу пішов на війну добровольцем. В ЗСУ його не взяли, тому довелося задіяти зв’язки, щоб потрапити до добробату «Київська Русь». Був командиром взводу 25-го окремого мотопіхотного батальйону. Перше бойове хрещення прийняв у серпні 2014-го, коли його підрозділ потрапив у засідку під Комісарівкою на Луганщині. Тоді в бою втратив кількох побратимів, сам отримав контузію, однак службу не залишив, лікуючись у польових умовах. «Я не хочу, щоб Фастів перетворився на друге Дебальцеве», - писав у своєму щоденнику.

Іван Ступак на передовій. Фото: memorybook.org.ua

В жовтні 2014 року балотувався у депутати Верховної Ради України по 91-му виборчому округу за підтримки ГО «Самооборона Майдану Фастівщини» та ГО «Самопоміч». Але тоді перемогу здобув Руслан Сольвар.

Загинув 29 січня 2015 року в бою за місто Вуглегірськ на Донеччині. Бойовики відкрили вогонь по українських військових з вікон житлових будинків, ховаючись за спини мирних жителів, у тому числі й дітей. Ступак був поранений гранатою, однак лишився на полі бою, прикриваючи товаришів. Зупинила його лише куля снайпера.

Посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня, присвоєно звання «Почесний громадянин міста Фастова». У Фастові на честь Івана Ступака перейменували вулицю Радянську, на ЗОШ І-ІІІ ст.№5 та будинку по вулиці Ступака, 21, же жив герой, встановлено меморіальні дошки. У Фастові запроваджено щорічний турнір «Бойова готовність» імені Івана Ступака.

В рамках декомунізації селище Красний Пахар Вуглегірської міськради Бахмутського району було перейменоване на Ступакове.