1983 – народився Юрій Золотарьов, загиблий герой російсько-української війни

1983, 11 лютого в Києві народився Юрій Золотарьов, капітан (посмертно), заступник командира по роботі з особовим складом 1-ї роти 1-го батальйону 25-ї окремої повітряно-десантної бригади, учасник російсько-української війни, нагороджений  орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно).

Батько був кадровим військовим, тож родина часто змінювала місце проживання. Юрій навчався в шкодах Умані, потім - Дніпра, куди переїхав у 1994 році. У 2000 році вступив  до Сумського військового інституту ракетних військ та артилерії Сумського державного університету, отримав фах «бойове застосування та управління діями підрозділів сухопутних військ».

Службу розпочав на посаді заступника командира батареї з виховної роботи та офіцера-психолога у складі 25-ї окремої повітряно-десантної бригади. У 2010 році демобілізувався і перейшов на посаду офіцера-вихователя в Ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою в Дніпрі.

Мав багато захоплень: кулінарія, малювання, реконструкція зразків історичної зброї тощо.

«Він був дуже хорошою людиною, завжди розумів кожного солдата. Для нього інтереси служби були понад власні інтереси. Він ніколи нікому ні в чому не відмовляв, завжди свій військовий обов'язок виконував гідно», – згадували його підлеглі.

Юрій Золотарьов у зоні бойових дій. Фото: memorybook.org.ua

23 березня 2014 року, у першій черзі мобілізації був призваний до війська у складі 2-ї роти 25 ОПДБр. Виконував обов’язки заступника командира з виховної роботи. Брав участь в боях за Амвросіївку, Зеленопілля, Дебальцеве, Шахтарськ, Савур-Могилу, Нижню Кринку, Кам’янку та Зайцеве. Важко пережив загибель при взятті Шахтарська свого вихованця з ліцею і друга, старшого солдата 25-ї бригади Ростислава Нікітіна.

У березні 2015-го був демобілізований та повернувся до роботи у Ліцей на посаду офіцера-вихователя та викладача вогневої підготовки. Але війна не відпустила – у вересні 2016 року вирішив повернутися до рідної бригади. 

20 грудня 2017 року в зоні тактичного угруповання «Донецьк» отримав поранення в голову під час мінометного обстрілу шахти Бутівка в районі Авдіївки. Із тяжкими пораненнями його шпиталізували до обласної клінічної лікарні ім. Мечникова. Чотири доби лікарі боролися за його життя, але 24 грудня серце кадрового офіцера зупинилося.

Похований на Алеї Героїв Краснопільського кладовища.

Меморіальна дошка Юрію Золотарьову  в Дніпровському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою. Фото: memorybook.org.ua

Посмертно нагороджений орденом імені Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, присвоєно чергове військове звання - капітана.

В Дніпровському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою встановлено меморіальну дошку.