1960 – запуск першого вітчизняного дослідницького ядерного реактора

1960,  12 лютого у Києві в Інституті ядерних досліджень НАН України відбувся запуск першого вітчизняного дослідницького ядерного реактора ВВР-М, що поклало початок розбудові атомної енергетики.

Урочисте перерізання стрічки. На передньому плані: перший секретар ЦК КПУ Микола Підгорний, голова Президії Верховної Ради УРСР Дем’ян Коротченко, президент Академії наук Української РСР Олександр Палладін. Фото: ukrinform.ua

Рішення про створення в радянських містах ядерних центрів і будівництво в них дослідницьких водо-водяних ядерних реакторів радянський уряд прийняв у 1954 році. У Києві на базі відділу ядерної фізики Інституту фізики АН УРСР було створено Інститут ядерних досліджень НАН України. Групу фізиків, які працювали над київським реактором, очолив Ігор Курчатов. Потужність першого реактора складала 10 МВт.

Головною метою створення першого дослідного реактора було отримання потужного потоку нейтронів, для проведення експериментів у галузі фізики нейтронів і досліджень процесів опромінення матеріалів, для проведення інших наукових та прикладних досліджень. Окрім того, він міг виробляти і різноманітні ізотопи, які теж використовуються в різних галузях промисловості і медицині.

Збори співробітників Інституту фізики АН УРСР біля атомного реактора з нагоди його запуску. Київ, 12 лютого 1960 року. Фото: ukrinform.ua

Реактор працює і досі. У 2010 році його модернізували : встановили нові сучасні системи управління і захисту  та нове сховище для відпрацьованого ядерного палива.

Після Чорнобильської аварії співробітники Інституту ядерних досліджень були в числі перших, хто взяв активну участь в боротьбі з її наслідками. Було встановлено рівень радіоактивного забруднення навколишнього середовища в різних регіонах України, розроблені і виготовлені численні прилади та установки для контролю за міграцією радіонуклідів у навколишньому середовищі, за станом паливовміщуючих мас об’єкта «Укриття», що в значній мірі сприяло пом’якшенню наслідків Чорнобильської катастрофи.