1978 – народився Дмитро Мовчан, учасник російсько-української війни, нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно)

1978, 12 лютого в селі Рокитне Кременчуцького району на Полтавщині народився  Дмитро Мовчан – капітан Збройних сил України, льотчик-штурман, учасник російсько-української війни, нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно).

Перші роки життя минули Рокитному, а згодом батьки переїхали до Кременчука. Закінчив Кременчуцьку школу № 30 та Кременчуцький професійний ліцей №7, отримавши фах верстатника.

Але вже тоді Дмитро мріяв про небо, тож 1996 року вступив до Кременчуцького льотного коледжу Національного авіаційного університету. Правда, знайти роботу за фахом вдалося не зразу – деякий час працював у рідному місті, викладаючи тротуарну плитку.

З листопада 2012-го служив за контрактом штурманом 16-ї вертолітної бригади в Бродах на Львівщині. Від початку бойових дій виконував завдання в зоні АТО, на вертольоті Мі-24. «Він казав: «Ти ще будеш мною пишатися», - згадує батько льотчика, Василь Мовчан.

Дмитро Мовчан біля вертольота. Фото: memorybook.org.ua

У 2014-му його вертоліт підбили, але наступний вертоліт встиг підібрати льотчиків. Мав численні травми, лікувався у шпиталі. 2015 року перевівся до Полтавської авіачастини, у 18-у бригаду.

З лютого 2017 року мав постійні відрядження в район Краматорська. Їхній вертоліт («бджілка», як його називали льотчики) перевозив вантажі та особовий склад Генштабу і Збройних сил в районі проведення АТО, поблизу лінії фронту. Приїжджаючи додому, розповідав, що літати доводиться дуже низько, щоб не бути збитими. «Посадки перестрибуємо», - казав тоді син. А того разу не перестрибнули», - розповідав Василь Мовчан.

26 березня 2017 року при поверненні із завдання біля села Малинівка Слов'янського району Донецької області, за 13 км від аеродрому в Краматорську військовий гелікоптер Мі-2 зазнав катастрофи, заплутавшись в лінії електропередач. Весь екіпаж вертольоту: командир екіпажу підполковник Євген Волошин, другий пілот капітан Дмитро Мовчан, бортовий технік старший лейтенант Роман Кандул, а також пасажири – полковник Валерій Мельник та полковник Віктор Калитич загинули.

Пам'ятник на місці загибелі вертольота Мі-2 біля Малинівки. Фото: slavdelo.dn.ua

Нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня, орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно) та медаллю ВГО «Країна» «За визволення Слов’янська» (посмертно). На фасаді Кременчуцького ВПУ № 7 та льотного коледжу Національного авіаційного університету відкриті меморіальні дошки.  Занесений до Книги Пошани Полтавської обласної ради (посмертно).

Похований у селі Рокитне на Полтавщині.

Залишились батьки і молодший брат.