1989 – народився Тарас Карпа («Пегас»), загиблий герой російсько-української війни

1989, 17 лютого у селі Лужки на Львівщині народився Тарас Карпа (позивний «Пегас») – капітан, командир групи 3-го окремого полку спеціального призначення, учасник російсько-української війни, нагороджений  орденом Богдана Хмельницького III ступеню (посмертно).

Перші роки хлопчика виховував тато – мама померла через два місяці після народження сина. Через три роки батько одружився вдруге і згодом Тарас став старшим серед чотирьох дітей. Завжди опікувався молодшими і допомагав їм.

Навчався у Рава-Руській ЗОШ №1. Багато читав, брав участь у різних виступах, відвідував будинок школяра, де займався у танцювальному гуртку. У 4-му класі самотужки навчився вишивати хрестиком і всім доказував, що «справжній хлопець повинен вміти робити все – і підлоги помити, і ґудзика пришити».

Курсант Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Тарас Карпа із братом і батьком. Фото з домашнього архіву

Після восьмого класу подав документи до Львівського військового ліцею імені Героїв Крут.  Навчання давалося нелегко, але був наполегливим. Окрім математичних задатків, у нього була дуже добра фізична підготовка. А в 2010 році закінчив Академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного за спеціальністю «Бойове застосування та управління діями підрозділів військової розвідки та спеціального призначення». Службу продовжив у військовій частині спецпризначення в місті Кропивницький (на той час Кіровоград). У серпні 2013 одружився, чекав сина.

Син Данило народився 7 березня, а за 5 днів до того батька з групою відправили на кордон з Росією, де вони в повній бойовій готовності готувалися до прориву ворога. Пізніше їх відправили під Донецьк та в інші гарячі точки. Тарас Карпа, який був командиром групи 3-го окремого полку спеціального призначення, неодноразово бував у зоні проведення АТО, виконуючи бойові операції.

 Тарас Карпа з дружиною і сином. Фото з домашнього архіву

25 липня 2014 року біля міста Сніжне бойовики збили два літаки Су-25. Льотчикам вдалося катапультуватися, але вони приземлилися на непідконтрольній території. На їхні пошуки вирушив Тарас Карпа разом зі своїм побратимом, Сергієм Лисенком (позивний «Сотий»). 28 липня вони повернулися до своїх разом з одним із врятованих.

Наступного дня надійшов наказ знайти другого пілота. Було сформовано дві бойові групи, які взялися прочісувати місцевість. Одну з них очолював Тарас Карпа, іншу – капітан Кирило Андреєнко. Координував групи Сергій Лисенко. Біля села Латишеве групи заночували в ангарі закинутої ферми, куди їх запросив власник ферми Микола Бутрименко. Він же і повідомив терористам у Сніжному про візит українських бійців. На ранок ферму оточив великий загін бойовиків на танку та двох БТРах зі складу «Слов'янської бригади», «Востоку» і «Рязані». Зав’язався нерівний бій.

За свідченням тих, хто вижив, бойовики поставили ультиматум. Після наради командир наказав Тарасу здатися в полон, щоб зберегти життя для сина. Карпа пішов на переговори до бойовиків. Він поклав зброю і піднявся на повний зріст. У цей момент його зрізала ворожа кулеметна черга.

Тарас Карпа на передовій. Фото: memorybook.org.ua

У тому бою загинуло 10 спецпризначенців: підполковник Сергій Лисенко, капітан Кирило Андреєнко, старшина Олексій Глобенко, старшина Андрій Шершень, сержант Анатолій Бузуляк, старші солдати Сергій Гришин, Лев Панков, Ярослав Шимчик та Роман Рикалов. П'ятеро поранених потрапили у полон, — їх впізнали на відео, яке терористи виклали в інтернет, згодом були звільнені за обміном. Із усієї групи врятувалися лише четверо українських бійців, які прорвалися до своїх.

Доля Тараса Карпи так само довгий час лишалася невідомою. Пізніше свідки розповіли, що пораненого бійця доправили до лікарні в Сніжному, однак рани були несумісні з життям. Він лише встиг сказати лікарям, що його звати Тарас. Похований був на місцевому цвинтарі як невідомий. Лише в серпні 2015 року пошуковці місії «Евакуація 200» («Чорний тюльпан») віднайшли могилу і провели ексгумацію. 1 листопада результати експертизи ДНК підтвердили, що це – Тарас Карпа.

Похований на території меморіалу загиблим героям АТО на Рівнянському кладовищі Кропивницького. 

Пам'ятні дошки загиблим випускникам Рава-Руської школи. Фото: memorybook.org.ua

Посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня. Його ім’я носять вулиці в Кропивницькому та Рава-Руській. На фасаді Рава-Руської школи встановлені меморіальні дошки загиблим випускникам, серед яких є і Тарас Карпа.