1988 – народився Олексій Ярмолюк, загиблий герой російсько-української війни

1988, 18 лютого у селі Боровичі на Волині народився Олексій Ярмолюк, старший солдат, сапер 14-ої окремої механізованої бригади, учасник російсько-української війни, нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

З юних років захоплювався кінним спортом. Середню освіту здобув у школі рідного села Боровичі. «Хлопець з гарним почуттям гумору, добре вчився у школі, любив спорт. Це – дійсно була «золота» людина. Він був завжди веселий, усміхнений, життєрадісний, добре вчився, поважав батьків і завжди на батьківських зборах я тільки дякувала батькам за виховання сина», – розповідала класний керівник Ірина Вейна.

Строкову службу пройшов у саперному взводі Президентського полку. Після демобілізації вступив на заочне навчання у Харківську академію внутрішніх справ. Працював дільничним інспектором у Боровичах. «Всі любили його за легкий характер і веселу вдачу. Альоша завжди був світлою, доброю, чуйною людиною», ­– розповідають про свого земляка боровичани.

Невдовзі Олексій змінив професію і подався будівельником у Київ на заробітки. У столиці зустрів свою майбутню дружину. Однак, їхнє сімейне щастя було коротке. 4 лютого 2015 року Олексія мобілізували в зону проведення АТО за спеціальністю «сапер».

Олексій Ярмолюк врятував сотні життів, знешкоджуючи ворожі міни. Фото: memorybook.org.ua

Пройшов військову підготовку на Старичівському, Володимир-Волинському, Рівненському, Миколаївському та Новомосковському полігонах. Після чого Олексія відправили під Маріуполь – на базу у Володарський край Донецької області. Разом із бійцями підрозділу він постійно був на виїздах, щоденно наражаючись на смертельну небезпеку, адже доводилось працювати на замінованих територіях.

30 липня 2015 року під час розмінування під Талакіївкою (Донецька область) разом із побратимом Дмитром Загороднім підірвався на міні. Дмитро втратив ноги, був прооперований, але наступного дня помер у лікарні Маріуполя.

Олексія рятували в Дніпропетровську та Києві. За неповних три тижні переніс 8 операцій, двічі лікарі констатували клінічну смерть, але повертали бійця буквально з того світу. 18 серпня 2015 року у Київському військовому шпиталі серце зупинилося назавжди.

Пам'ятна дошка на честь Олексія Ярмолюка. Фото: memorybook.org.ua

Похований у селі Боровичі Маневицького району Волинської області.

Посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня, на  фасаді Боровицької середньої школи, де навчався Олексій Ярмолюк, відкрили меморіальну дошку.