1919 - народився Леонід Махновець, літературознавець, історик

1919, 31 травня – в селі Озера на Київщині народився Леонід Махновець, літературознавець, історик, археолог, перекладач, бібліограф.

Походив із простої селянської родини, «розкуркуленої» в 1929-му. Після  поневірянь опинився в Києві. Закінчив філологічний факультет Київського університету імені Т. Шевченка (1947). Працював у Державному музеї Тараса Шевченка та Інституті літератури імені Т. Шевченка АН УРСР. 
Безпідставно звільнений у 1973-му після підготовки наукової праці «Григорій Сковорода. Біографія». На основі архівних документів автор подав невідомі раніше факти до життя та творчості українського поета і філософа. Однак негативні висловлювання про царицю Катерину ІІ спричинили звинувачення в «буржуазному націоналізмі» та інших гріхах. Після двох років безробіття та запрошення на роботу до Гарвардського університету (США), зміг влаштуватися науковим співробітником Інституту археології АН УРСР і продовжити наукову діяльність.
Доктор філологічних наук (1966). Автор понад 400 наукових статей та грунтовних досліджень з давньої і сучасної української літератури. Співавтор багатотомного видання «Історія української літератури» (1967), укладач біографічного словника «Українські письменники» (1960), перекладач і коментатор «Слова о полку Ігоревім» (1970). За підготовку і випуск «Літопису Руського» (1990), над яким працював понад тридцять років і окрасою якого стали детальні покажчики (іменно-особовий, географічно-археологічно-етнографічний), генеалогічні таблиці та карти, удостоєний Державної премії УРСР імені Т.Г. Шевченка (1990).

Співробітники Інституту літератури (зліва направо): Олекса Мишанич, Ярослав Дзира, Леонід Махновець, Василь Шубравський.1959. Фото: www.golos.com.ua

«Як почалася перебудова – не міг працювати. Не проминав жодного мітингу. 4 дні голодував зі студентами, – згадувала його дружина Г. Соколовська. – Виголосив промову, яку закінчив Шевченковими словами: «Борітеся – поборете, вам бог помагає!». До сліз хвилювався під час проголошення Незалежності».

Помер 19 січня 1993-го в Києві, похований на Байковому кладовищі.