1834 - народився Василь Вовк-Карачевський, публіцист, перекладач

1834, 8 травня – у селі Британи на Чернігівщині народився Василь Вовк-Карачевський, який у майбутньому стане відомим  публіцистом, перекладачем, громадським та культурним діячем.

Дворянський рід Вовків-Карачевських походив з Мінської губернії. На початку 30-х років ХІХ століття колезький асесор Никодим Вовк-Карачевський   перебрався до Чернігівської губернії. Тут він купив понад 400 десятин землі у с. Британи Борзенського повіту (тепер с. Дуболугівка на Ніжинщині). Був одружений з Марфою Павлівною і мав трьох синів: Никодима (бл. 1828–1913),  Григорія (1832–1914) та Василя (1834–1893). Усі діти отримали домашню освіту, потім навчалися в Ніжинському юридичному ліцеї князя Безбородька та стали громадськими та земськими діячами, усі вони входили до Старої Громади. В родині Вовк-Карачевських спілкувалися українською, цікавилися історичною минувшиною та вивчали історію України. 

Василь закінчив медичний факультет Київського університету та був за фахом лікарем. Хоч за цим фахом майже не працював. Був мировим суддею, управителем маєтків, секретарем сільськогосподарського товариства. Залишив художні твори, переклади українською мовою, публіцистику, історичні твори (“Канев”, “Націоналізм в політиці”), загалом багато друкувався та співпрацював з українськими виданнями. Свої праці часто підписував криптонімами. У його київській квартирі часто збиралась молодь, наближена до Старої Громади, в тому числі Михайло Грушевський. 

Протягом двох десятиліть громадівці Василь Вовк-Карачевський, Олександр Кістяківський, Володимир Науменко та інші працювали над тлумачним словником української мови. Згодом домовилися з Борисом Грінченком, щоб він за платню відредагував та підготував до друку усі ці матеріали. Тепер ця праця відома під назвою Словник Грінченка.

Василь Никодимович також приятелював із Пантелеймоном Кулішем. Начебто він допомагав Кулішеві у першому повному перекладі Біблії українською мовою. 
У помешканні Василя Никодимовича та його родини часто збиралися українські інтелектуали, історики, студентська молодь. Тут давав приватні уроки історик Володимир Антонович. З початку 1890-х років частим гостем Вовк-Карачевських став стипендіат Університету св. Володимира Михайло Грушевський. 

Грушевський став доволі близьким цій родині, навіть роздумував про одруження із Марією Вовк-Карачевською. Батьки Марії підтримували цю ідею. 
Помер Василь Никодимович 8 березня 1893 року.