1878 - народився Федір Крижанівський, громадський та політичний діяч

1878, 4 вересня – у селі Скибинці на Київщині народився громадський та політичний діяч, організатор кооперативного руху Федір Крижанівський.


Походив із сім’ї священника. Навчався на медичному та юридичному факультетах Юр'євського (нині Тартуський) університету (Естонія). Брав участь у студентському русі, за що 1904-го  був заарештований і відбув піврічне тюремне ув’язнення. 1907-го закінчив юридичний факультет Петербурзького університету і переїхав до Києва. Працював юрисконсультом у конторі Держбанку (Київ), кооперативних банківських установах, зокрема Київсоюзбанку (1912–19). 
Федір Крижанівський був одним з організаторів кооперативного руху в Україні. Належав до Київської громади, Товариства українських поступовців, Українського клубу в Києві. Став одним із засновників Української Центральної Ради. 20  квітня 1917-го був обраний заступником голови, членом Комітету Української Центральної Ради. Разом з однодумцями-кооператорами у 1917 році створив Українську трудову партію (установчий з'їзд відбувся 18 жовтня в Києві). Був лідером партійної фракції в УЦР та Малій раді. 
Протягом 1919–21 років Крижанівський був заступником голови правління Українбанку, від 1921  – професором Київського кооперативного інституту. 
У 1930 році Крижанівський заарештований органами Державного політичного управління УСРР. Після 3-х років ув'язнення повернувся до Києва. На початку 1938-го  був знову заарештований і засуджений до розстрілу, який виконали 28 квітня.