1697 - народився Яків Маркович, автор щоденника "Діаріуш"

1696, 7 жовтня – у містечку Прилуках на Чернігівщині народився Яків Маркович.

                  

Належав до найвпливовішого козацько-старшинського роду. Мав кровні зв’язки з родиною наказного українського гетьмана Павла Полуботка. Родичався з гетьманом Іваном Скоропадським. Навчався у Києво-Могилянській Академії. Ректор Феофан Прокопович пророкував Марковичу духовну кар’єру і вважав його своїм кращим учнем. 1721-го став бунчуковим товаришем. Був наказним лубенським полковником та генеральним підскарбієм. 1762-го полишив службу і вийшов у відставку.
Маркович знав польську, німецьку, французьку та латину. Передплачував іноземну періодику. Писав вірші та прозу. Був колекціонером. Його книгозбірня налічувала тисячі томів. Книжкові інереси здружили Марковича з Павлом Апостолом, сином гетьмана та Федором Туманським – етнографом та видавцем, випускником Кенігсберзького університету та членом Королівського пруського німецького товариства. 
Протягом 50-ти років вів «Діаріуш» – щоденник. Від свого тестя Павла Полуботка отримав  «Хронічки» – історичні нотатки. У них охоплено період 1452 – 1715 років. Маркович продовжив записи і довів до 1723-го. Потім писав щоденник, який назвав «Домашнім протоколом». Записи перестав вести 1767 го, коли вже фактично осліпнув.
 «Щоденник» відображає повсякденне життя, побут, економічний уклад населення Лівобережжя України ХVІІІ ст. Наприклад, 21 січня 1744-го Яків Маркович занотував: «День хмарен з знатною отлигою и влагою, в сию зиму почти впервые показавшуюся. Ночь таковаж. Сего дня обідал у себя. Увечеру ездил до п.Михайла и, поигравши в пикет, доволно отехал. Сукна на кшталт маковой купил на штани по 40 р.  Писал до судии переяславской сторони розграничения з князем Трубецким. Віжевский обьявил мне, что купил меду пуд 19 и фунт по 8 золотых пуд з деревом и уже уплатил. 
Перед тим, у середу обідал у себе, а после обіда бил у генерала и компания наша у мене играла у карти. То есть п. Михайло, Скоропадский, Андрій Безбородко, Іван Гамалія, Кулябка и Павел Шкорупа».
17 листопада 1743-го занотував у своєму «Діаріуші»:«Писав до поштмейстера Володимира фон Пестеля в Москву про ненадходження газет і просив наступного року їх доставляти до нас. За газети французькі та амстердамські йому минулого разу віддав 18 рублів».
Рукопис щоденника Якова Марковича зберігається в фондах НБУ ім. В.Вернадського. Доля  рукописів двох з десяти книг щоденника невідома. Оприлюднена ця праця була на сторінках «Киевской старины» наприкінці ХІХ століття. Та окремою книжкою 1913-го.
Помер Яків Маркович у 1770-му у селі Сваркове на Глухівщині.