10 причин завітати на заходи, які організовує Український інститут національної пам’яті в Одесі

10 причин завітати на заходи,  які організовує Український інститут національної пам’яті в Одесі

29-30 листопада 2019 року Український інститут національної пам’яті презентує в Одесі Південний міжрегіональний відділ Інституту, який очолив відомий одеський історик і ветеран російсько-української війни Сергій Гуцалюк. А щоб ця подія запам’яталася одеситам надовго, Інститут організовує міні-фестиваль, який має переконати, що історія може бути цікавою, якщо до її вивчення підходити творчо. Ось вам десять причин для того, щоб обов’язково побувати на цих заходах.

1. Дізнатися більше про роботу Українського інституту національної пам’яті, а заодно – познайомитися ближче з Сергієм Гуцалюком, який віднедавна очолює Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті.

Сергій – відомий в Одесі проукраїнський активіст, учасник Революції гідності та ветеран війни на Донбасі, організатор військово-патріотичної гри «Джура-Сокіл».  Заходи 29-30 листопада – перша велика акція, організована Гуцалюком у новій ролі. І – далеко не остання.

 Де: Одеська обласна універсальна

наукова бібліотека ім. М. С. Грушевського

Коли:  30.11. о 12.00

 

2. Побувати на презентації книги «Дівчата зрізають коси».

Книга містить 25 жіночих історій, записаних воєнною кореспонденткою Євгенією Подобною з листопада 2017 до липня 2018 року. Книга отримала найвищу оцінку Всеукраїнського рейтингу «Книжка року -2018» та Львівського Форуму видавців, презентувалася на багатьох міжнародних ярмарках.

На зустріч з читачами в Одесу приїде авторка книжки, Євгенія Подобна, а також одна з героїнь – боєць-медик 81-ої десантно-штурмової бригади Катерина Луцик.

Де: Одеська обласна універсальна

наукова бібліотека ім. М. С. Грушевського

Коли:  30.11. о 14.40

 

3. Поспілкуватися з творчою групою фільму «Іловайськ-2014»

Цю історію багато хто може сприйняти за вигадку, настільки неймовірною вона видається. Але на війні трапляються найнесподіваніші речі. В основу фільму лягла реальна історія, яка трапилася з командиром добровольчого батальйону «Донбас» Тарасом Костанчуком (позивний Бішут) та його побратимом (позивний Нікітос), які, поранені, переховувалися в зайнятому росіянами Іловайську в одній із квартир місцевої мешканки. У фільмі також з’являються інші відомі бійці батальйону «Донбас»: Сергій Шкарівський («Шульц»), Марк Паславський («Франко»), Олександр Романенко («Скіф»).

Про всі тонкощі знімального процесу розкажуть учасники знімальної групи, які особисто презентуватимуть фільм.

Де: Конгрес-хол готелю «Марлін»

Коли:  29.11. о 19.00

 

 4. Поспілкуватися з авторами і героями книги «Люди «сірої зони». Свідки російської анексії Криму».

Книга містить більше півсотні спогадів кримчан, які стали свідками окупації Кримського півострова в лютому-березні 2014 року. Окремі свідчення, як пазли, складаються в загальну картину, яка переконливо свідчить, що захоплення півострова – це була чітка спланована операція, яка координувалася і здійснювалася за участю російських спецслужб. Особливі емоції викликає розділ, де зафіксовані катування, які пережили українські активісти, які потрапили в полон.

Книга «Люди «сірої зони». Свідки російської анексії Криму» перекладена англійською. Вона презентувалася в багатьох містах України, а також в Музеї Берлінської стіни та на найбільшому в світі Франкфуртському книжковому ярмарку.

Презентуватимуть книгу її автори – журналістки Олена Халімон та Анна Андрієвська, а також  координатор руху «Євромайдан Крим» Андрій Щекун, який побував у полоні Стрєлкова-Гіркіна.

Де: Одеська обласна універсальна

наукова бібліотека ім. М. С. Грушевського

Коли:  30.11. о 15.20

 

5. Спробувати свої сили в інтелектуальних іграх «Українська революція» та «УПА – відповідь нескореного народу».

Ігри, розроблені Українським інститутом національної пам’яті, користуються великою популярністю серед старшокласників та вчителів історії, які визнали їх найкращим варіантом підготовки до ЗНО. Уже існує мобільний додаток гри «Українська революція. 100 років боротьби».

А російські пропагандистські канали присвячують цілі програми, по-своєму розповідаючи правила гри «УПА – відповідь нескореного народу». Що ж так налякало їх у цій грі, розкажуть автори та розробники – Володимир Поліщук, Олена Охрімчук та Юрій Смертига.

Де: Одеська обласна універсальна

наукова бібліотека ім. М. С. Грушевського

Коли:  30.11. о 13.00

 

6. Побувати на презентації книги відомої психологині та дослідниці теми Голодомору Ірини Реви «По той бік себе», щоб дізнатися, як жах голоду досі впливає на наше життя.

Занижена самооцінка, нездатність до боротьби, прагнення «не висовуватися» і «не йти проти начальства», патерналізм, пошук «сильної руки» і того, хто «прийде і порядок наведе» - все це не лише комплекси, які притаманні окремим людям. Це – програма виживання, яка виробилася в українців внаслідок Голодомору. Ірина Рева детально аналізує механізми, які були запущені в людській психіці, і дає можливість зрозуміти, «звідки ноги ростуть» у багатьох наших проблем і що з цим робити.

Де: Одеська обласна універсальна

наукова бібліотека ім. М. С. Грушевського

Коли:  30.11. о 16.00

 

7. Розставити всі крапки над І в питанні причин російсько-української війни та хронології першого року протистояння.

У цьому вам допоможе брошура «2014: початок російсько-української війни», яку презентують Роман Кулик та Максим Майоров. До речі, Роман сам брав участь у бойових діях, тож про все розповідатиме з позиції і власного досвіду також.

Де: Одеська обласна універсальна

наукова бібліотека ім. М. С. Грушевського

Коли:  30.11. о 14.00

 

8. Навчитися розрізняти історичні факти та історичні фейки.

У цьому вам допоможе один з творців проекту «Likбез. Історичний фронт», історик, соціолог, публіцист і блогер Кирило Галушко. Автори проекту з 2014 року займаються протидією російській пропаганді, популяризуючи реальну історію, яка спирається на факти та історичні джерела.

А ви знаєте, які є найпопулярніші фейки? Приходьте – дізнаєтеся.

Де: Одеська обласна універсальна

наукова бібліотека ім. М. С. Грушевського

Коли:  30.11. о 16.40

 

 9.   Дізнатися про долю українців, виселених із 1944-1946 роках із теренів Закерзоння у південні степи.

Про те, як відбувалася сталінська операція з «обміну населенням» з поляками відповідно до угоди, підписаної  у Любліні 9 вересня 1944 р, розповість дослідник цієї теми, уродженець Херсонщини, автор книги «Вигнані на степи. Депортація українців з Польщі на Південь України в 1944–1946 рр.» Роман Кабачій. За його підрахунками, до 100 тисяч переселенців тоді потрапили у степові області українського Півдня, і жили там певний час, а згодом частина з них перебралася в західні регіони.

Де: Одеська обласна універсальна

наукова бібліотека ім. М. С. Грушевського

Коли:  30.11. о 17.40

 

10. Відпочити на справжній українській вечірці, де «запалюватимуть» популярні серед молоді Sonya Kay, Ivan NAVI та Go-A.

А ще – сфоткатися із несподіваними образами Петра Калнишевського, Євгена Чикаленка, Романа Шухевича та Михайла Білинського та дізнатися, як вони пов’язані з Одесою.

І зрозуміти, що українська історія – це не бром з нафталіном. Це – сильно, стильно і круто!

Де: Конгрес-хол готелю «Марлін»

Коли:  30.11. о 20.00

Повну програму заходів читайте на офіційному сайті Інституту.

Матеріали по темі