31 березня виповниться 150 років ідеологу української незалежності Миколі Міхновському: заходи

31 березня виповниться 150 років ідеологу української незалежності Миколі Міхновському: заходи

31 березня на державному рівні відзначаємо 150-річчя Миколи Міхновського.

Міхновського насамперед знають як автора програми Революційної української партії під назвою «Самостійна Україна», створеної 1900 року. Він першим на початку XX століття артикулював курс на українську незалежність.

Своє бачення, що українці повинні здобути власну незалежну державу, Міхновський підкріплював справами. Чим би він не займався – адвокатською практикою, громадською чи політичною діяльністю, вчителюванням – скрізь докладав зусиль, щоб підтримати українську ідею. А ще з усіх сил намагався поширити її – писав програмні тексти, виступав з промовами, друкував статті у пресі, на початку XX століття заснував 5 українських часописів.

Міхновський розумів, що незалежність неможлива без армії. Тому одним з перших відстоював ідею формування українських збройних сил. Коли в 1917 році революційні події поглинули Російську імперію, а в Україні розпочалися національно-визвольні змагання, Микола Міхновський заснував та очолив Український військовий клуб імені Павла Полуботка, став одним з організаторів 1-го Українського полку імені Богдана Хмельницького.

«Доки хоч на однім клапті української території пануватиме чужинець, доти українська інтеліґенція не покладе оружжя, доти всі покоління українців йтимуть на війну. І ця війна провадитиметься усіма засобами[…] Нам належиться будуччина, бо зовсім неможливо, щоб 1/30 частина усієї людности, ціла велика нація могла зникнути, могла бути задушеною», – писав Микола Міхновський 123 роки тому в «Самостійній Україні».

10 ключових фактів про цю багатогранну та віддану ідеї української незалежності постать читайте в інформаційних матеріалах.

Переглянути і завантажити інфографіку про Миколу Міхновського

До памʼятної дати 30 березня відбудеться публічна лекція дослідника постаті Міхновського Юрія Юзича. Початок о 18:00 в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану в Києві. Лекцію можна відвідати або слухати онлайн. Як це зробити – за посиланням.

Також 29 березня заступник голови Українського інституту національної памʼяті Володимир Тиліщак долучився до брифінгу «Апостоли української державності: роль і значення творчості Миколи Міхновського та Дмитра Донцова в історичному контексті та сьогодні». Детально про подію за посиланням.

Центральний державний історичний архів України з партнерами презентував онлайн-виставку архівних документів та матеріалів про Миколу Міхновського. Зібрання доступне для перегляду на сайті архіву за посиланням. До нього увійшли архівні документи і матеріали з фондів Центрального державного історичного архіву України, Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Державної наукової архівної бібліотеки, Державного архіву Полтавської області.