65 млн замість 129: бюджет УІНП скоротили вдвічі, але фінансування більшості проєктів планується зберегти

65 млн замість 129: бюджет УІНП скоротили вдвічі, але фінансування більшості проєктів планується зберегти

У результаті оптимізації державного бюджету зупиниться реконструкція Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті у 2020 році, а також скорочено видатки на створення Музею Революції Гідності та на окремі проєкти Українського інституту національної пам’яті.

За відповідний законопроєкт Верховна Рада України проголосувала 13 квітня, а Президент підписав 18 квітня. Рішення було викликане необхідністю створити та наповнити Фонд боротьби з COVID-19, а також очікуваним зменшенням дохідної частини державного бюджету через епідемію.

Водночас під час перегляду бюджету було почуте застереження представників сфери культури, які критикували попередній варіант законопроєкту за надмірне скорочення видатків гуманітарної сфери.

Що змінилося?

Відповідно до оновленого державного бюджету фінансування Українського інституту національної пам’яті включно з установами у сфері управління Інституту – Національним меморіальним комплексом Героїв Небесної Сотні – Музеєм Революції Гідності та Галузевим державним архівом – становитиме 65,1 млн грн замість 129 млн грн, передбачених початково на 2020 рік.

З них на програму “Керівництво та управління у сфері відновлення та збереження національної пам’яті”, яка включає видатки на оплату праці співробітників Інституту, утримання історичної будівлі, оренду приміщень, соціологічні дослідження, господарські та інші потреби, виділено 29,9 млн грн (замість 32 млн грн).

На бюджетну програму “Заходи з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам’яті, забезпечення діяльності Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності та Галузевого державного архіву УІНП”, яка включає видатки на проєкти усіх трьох установ, а також капітальні видатки, заробітну плату, оренду приміщень, оплату послуг та інші господарські потреби музею та архіву, – 35,1 млн грн (замість майже 97 млн грн).

Попри те, що в цілому фінансування скоротилося вдвічі, видатки на проєкти та заходи Інституту планується зменшити не більше ніж на 25%.

Замість трохи більш як 9 млн грн на проєкти Українського інституту національної пам’яті наразі передбачено 7 млн грн. Значною мірою зберегти фінансування проєктів та заходів вдалося завдяки перерозподілу коштів із програми “Керівництво та управління у сфері відновлення та збереження національної пам’яті”.

“У такий турбулентний час не можна нехтувати питаннями гуманітарної безпеки та недооцінювати значення “м’якої сили”. Ми сподіваємося реалізувати більшість запланованого на 2020 рік та мінімізувати витрати насамперед шляхом перенесення частини масових заходів в онлайн та перерозподілу фінансування з господарських статей на проєкти. Так ми видамо заплановані книги, знімемо відеоролики про історичні події, проведемо наукові та освітні заходи, втілимо ряд популяризаційних ініціатив, а також збережемо партнерів, з якими налагодили співпрацю і досягли попередніх домовленостей”, – пояснив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності майже повністю зберігає виділене на 2020 рік фінансування основної діяльності, яке складе 23,9 млн грн замість 26 млн.

Натомість Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті втратив 57,6 млн грн, раніше виділених на реконструкцію приміщення, яка в цьому році не відбудеться. Збережене фінансування передбачає лише оплату праці працівників, розрахунок за експертизу проєкту реконструкції, видатки на оренду та утримання офісу.

Також слід відзначити, що фінансування програми будівництва об’єктів загальнодержавного значення у сфері культури, в якій були передбачені кошти й на будівництво другої черги Меморіального комплексу пам’яті жертв Голодомору та Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності, зменшилося з 554 млн грн до 100 млн грн.

УІНП висловлює глибоку подяку всім небайдужим народним депутатам України, особливо членам Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, а також членам Уряду, співробітникам Офісу Президента, громадським активістам, представникам ЗМІ та експертам за підтримку та допомогу у цивілізованому лобіюванні видатків на статті, пов’язані зі збереженням національної пам’яті Українського народу.

* У новині подані заокруглені значення передбаченого фінансування. Цифри з точністю до десятків тисяч наведені у Додатку 3 Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”.

Матеріали по темі