Дайджест новин міжнародної діяльності УІНП

 

12 листопада голова УІНП Антон Дробович взяв участь у щорічній зустрічі Ради учасників Європейської платформи пам’яті та сумління, повноправним учасником якої є Інститут.

Цього року в Празі відбулася ювілейна 10-та зустріч Платформи та міжнародна конференція в якій взяли участь представники 68 організацій з усього світу, які займаються дослідженням, документуванням та підвищенням обізнаності щодо злочинів тоталітарних режимів, які руйнували Європу у ХХ столітті. 

Під час засідання Ради учасників Платформи відбулося голосування про набуття повноправного членства організацій, які протягом 2020 року перебували в статусі спостерігачів. Серед інших повноправним учасником Платформи став Архів національної пам’яті. Ми щиро вітаємо наших колег з цією подією. Таким чином, кількість українських організацій у складі Європейської платформи пам’яті та сумління збільшилась до шести.

Також, серед інших організаційних рішень, Рада учасників Платформи цього року обрала новим президентом організації засновника Центру пам’яті та майбутнього у Вроцлаві Марека Мутора. З 2013 року Мутор був членом Наглядової Ради Платформи, а протягом 2019-2021 членом Виконавчого комітету Платформи.  

Під час конференції голова УІНП Антон Дробович виступив з онлайн-доповіддю на тему “Розпад Радянського Союзу: український погляд”. Серед іншого він зазначив наступне: “Комунізм досі залишається не засудженим на світовому рівні, немає жодної резолюції рівня Генеральної асамблеї ООН, яка б засудила комуністичний тоталітарний режим в СРСР, який забрав життя понад 20 млн людей. І це для багатьох слугує знаком, що вони можуть спробувати повторити – повторювати терор та пригноблення інших. Яскравим підтвердженням цього є ситуація в тій же Росії, де поряд із виправданням злочинів комуністичного СРСР та глорифікацією Сталіна та КГБ-істів тривають безпрецедентні порушення прав людини, переслідування опозиції, дослідників та правозахисників (згадаймо справу Юрія Дмітрієва), твориться новий ГУЛАГ на базі Федеральної системи виконання покарань (ФСИН) де тортури, вбивства та насильство над ув’язненими стало їх новою нормою. Адже ми всі знаємо, що не засуджене і непокаране зло повертається”.


15 листопада голова УІНП Антон Дробович взяв участь у засіданні  Опікунської Ради Фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» (EVZ Foundation). Можливості, які відкриваються у партнерстві з цим Фондом можуть зацікавити науковців, громадських активістів та громадські організації, які працюють у сфері відновлення та збереження історичної пам’яті про злочини націонал-соціалізму на території України; у сфері протистояння проявам ксенофобії, зокрема, антисемітизму та антициганізму; у сфері популяризації історичного знання та формування культури пам’яті.

Опікунська Рада Фонду на засіданні 15 листопада затвердила план фінансування на 2022 рік, яким серед іншого передбачено:

  • продовження підтримки жертвам націонал-соціалізму (надання медичної та психологічної підтримки);

  • боротьбу з проявами антисемітизму та антициганізму;

  • підтримку історичної освіти щодо неправового режиму націонал-соціалізму.

Важливим пунктом порядку денного засідання Опікунської Ради Фонду було затвердження етичних принципів інвестиційної діяльності Фонду, які не допускають інвестиції в компанії чи проєкти, пов’язані з сучасними формами підневільної праці та порушення прав людини, а також які своєю діяльністю перешкоджають досягненню ключових соціальних та політичних цілей, зазначених, зокрема, у Паризькій угоді про зміну клімату, Цілях сталого розвитку (ЦУР), та принципах Глобального договору ООН.

Голова УІНП запропонував доповнити принципи інвестиційної діяльності Фонду положенням, яке унеможливить інвестування Фондом у компанії, що перебувають у санкційних списках ЄС, ФРН та США. Включення такого доповнення до інвестиційних принципів було підтримано голосуванням Опікунської Ради Фонду. 

Фонд «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» був створений в 2000 році з метою здійснення компенсаційних виплат колишнім підневільним працівникам нацистського режиму. Установчий капітал в розмірі 5,2 млрд євро був наданий Федеральним урядом ФРН та німецькими компаніями. Місія з виплати компенсацій була завершена в 2007 році і з того часу Фонд почав реалізовувати проєкти за напрямками: подолання спадку націонал-соціалізму, збереження пам’яті про злочини націонал-соціалізму та формування культури пам’яті сьогодні.

Матеріали по темі