«Естафета незламності». На Книжковому Арсеналі говоритимуть про в’язнів Кремля

У суботу 25 травня о 17.00 в рамках Книжкового Арсеналу розпочнеться публічна дискусія «Естафета незламності» про долю українських «в’язнів сумління» - від учасників повстанських рухів, які піднімалися на боротьбу за свої права у таборах ГУЛАГу та дисидентів-шістдесятників до сучасних заручників Кремля,  символом яких у всьому світі стали режисер Олег Сенцов та військовополонені моряки.

У дискусії візьмуть участь Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, колишній політв'язень, історик дисидентського руху Василь Овсієнко, колишня ув'язнена радянських таборів, діячка української діаспори в Британії Іванна Мащак, Голова Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих Орися Сокульська, доктор історичних наук, професор  Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса Юрій Шаповал та правозахисниця, голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Темами діалогу громадських діячів, істориків та правозахисників стане досвід та приклад учасників повстанських рухів, дисидентів у відстоюванні конституційних прав; розуміння демократичних норм як основи громадянського суспільства в Україні, що є сьогодні «антидотами» російській ідеологічній отруті; що єднає різні покоління борців за українську державність?

В рамках заходу будуть представлені видання: Іванни Мащак «Дорогами минулого». Спогади учасниці підпільного руху в Західній Україні про табори Гулагу; Георгія Касьянова «Незгодні. Українська інтелігенція в русі опору 1960-80-х років»; Василя Овсієнка «Життя як покута». Автобіографічна книжка учасника та історика дисидентського руху, видана до 70-річчя автора та Семена Підгайного «Українська інтелігенці на Соловках. Недостріляні» в упорядкуванні Юрія Шаповала.

Організаторами дискусії стали видавництво «Кліо», Український інститут національної пам'яті та Center for Civil Liberties / Центр Громадянських Свобод.

Модератори заходу: Володимир В’ятрович та Олександра Матвійчук

Матеріали по темі