«Голод як зброя. Від Леніна до Путіна»: УІНП провів фаховий круглий стіл про використання голоду для геноциду Росією

До 90-х роковин Голодомору-геноциду українського народу в Українському кризовому медіацентрі відбувся круглий стіл «Голод як зброя. Від Леніна до Путіна».

Фахові історики та політологи обговорювали те, як протягом минулого та нинішнього століття спершу комуністичний тоталітарний режим СРСР, а тепер рашистський авторитарний режим Росії використовує голод, як інструмент упокори, зброю для масового знищення та засіб політичного шантажу.

Історик та старший науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук України Геннадій Єфіменко вважає, що до використання голоду, як методу упокори, московсько-більшовицьке керівництво прийшло після голоду 1921-1923 років у південних регіонах України.

«На мою думку, ідея вбивства голодом або методу упокорення України виникла у них (більшовиків, – ред.) під час 1921-1923 років, коли посуха, яка опанувала спочатку Поволжя, а потім південь України набула дуже загрозливих масштабів. Для Москви, як метрополії, було важливішим рятувати власних підданих, а не тих, які чинили їм спротив. Тому вони вивозили зерно в 1921 році, щоб прогодувати своїх. Тоді це було не навмисне вбивство голодом, а просто засіб виживання метрополії за рахунок колоній. Але саме тоді вони побачили, що голодні люди не здатні до спротиву», – пояснює історик.

Провідний науковий співробітник Інституту дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-геноциду Андрій Іванець зауважив, що факт геноцидності Голодомору 1932-1933 років уже навіть доведено в українському суді.

«Є рішення Апеляційного суду Києва від 2010 року, де зафіксовано, що був геноцид. Відповідно був намір і були названі організатори, принаймні основні: Сталіна, Молотова, Постишева, Косіора, Чубаря, Хатаєвича. Тобто тут намір вже доведений в судовому порядку», – зауважив Іванець.

Сьогодні рашистський режим очолюваний Володимиром Путіним продовжує використовувати продовольчі питання для досягнення своїх політичних цілей. Триває повномасштабна війна Росії проти України. У цій війні держава-агресор знову використовує продовольство як зброю: провокування продовольчої кризи у світі; блокування та бомбардування українських портів через які відбувається експорт зерна, мінування суднохідних шляхів, нищення українських зерносховищ і вивезення українського зерна з окупованих територій; російські війська також знищували чи реквізовували українську сільськогосподарську техніку, мінувань сільгоспугіддя та спалювали незібраний урожай.

Політолог та співробітник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Максим Майоров зазначив, що питання геноцидної природи війни, яку розпочала Росія проти України уже широко обговорюється міжнародною спільнотою.

«Зверніть увагу на хвилю визнання Голодомору в світі. За 2022-2023 роки, здається 17 країн визнало Голодомор геноцидом – це більше, ніж за багато років перед тим. До того ж, це досить потужні країни, які серйозно ставляться до питань геноциду, наприклад Німеччина. Також визнають серйозні міжнародні організації, як Європейський парламент чи Парламентська Асамблея Ради Європи. Ця хвиля визнань збіглася з повномасштабною російською агресією – це пов’язані між собою питання. Тому що геноцидний характер цієї повномасштабної агресії змусив переоцінити минуле та інакше поглянути на те, що відбувалося в першій половині XX століття».

Нагадаємо, що до Дня пам’яті жертв Голодомору Український інститут національної пам’яті ініціює акцію «Пам’ятай про жертв Голодомору. Підтримуй тих, хто бореться за Україну». Закликаємо вас зігріти своїм теплом і підтримати тих, хто зараз протистоїть ворогу на передовій. Задонатити знайомим волонтерам на такі необхідні зараз бійцям необхідну амуніцію, техніку та інвентар. Розшукати адресу найближчих волонтерських центрів і допомогти з плетінням маскувальних сіток чи виготовленням окопних свічок. Передати з волонтерами дитячі листи і малюнки, сувеніри-обереги, смаколики і нашу віру в них. Нехай наша пам’ять стане дієвою.

Символом акції стала окопна свічка, адже живий вогонь – це символ пам'яті, це тепло, це надія. Надія на те, що нам вистачить сил вистояти та перемогти. Бо ми – народ-воїн. День пам’яті жертв Голодомору. Запали свічку пам'яті за вбитими голодом. Передай тепло, стань поряд із тим, хто нині бореться, аби більше цього ніколи не сталось.

Переглянути засідання круглого столу можна на ютубі Українського кризового медіа центру

Фото: Український кризовий медіа центр