Голова УІНП обговорив перспективи співпраці з послами Франції та Нідерландів і делегацією з парламенту Чехії

Упродовж лютого-березня голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович зустрівся з представниками посольств Франції та Нідерландів в Україні, а також із депутатською делегацією з парламенту Чехії. Сторони обговорили перспективи співпраці.

26 лютого відбулася зустріч голови Українського інституту національної пам’яті з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Нідерландів в Україні Йеннесом де Молом.

Йеннес де Мол. Фото: nederlandwereldwijd.nl

Сторони обговорили співпрацю щодо обміну інформацією про місця пам’яті нідерландців в Україні та українців у Нідерландах, а також обміну досвідом між українськими та нідерландськими музейними інституціями. Зокрема, Антон Дробович зауважив, що для українських фахівців, які працюють з темою пам’яті, може бути важливим обмін напрацюваннями з нідерландськими музеями, які розповідають про травматичний досвід, пов’язаний із Другою світовою війною та періодом нацистської окупації.

10 березня відбулася зустріч пана Дробовича з Надзвичайним і Повноважним Послом Франції в Україні Етьєном де Понсеном, першим радником Посольства Крістофом ле Рігольором та аташе з питань оборони полковником Андре Еврар.

Сторони обговорили співпрацю у сфері політики пам’яті, загрози, пов’язані з інструменталізацією історії, зокрема з боку Російської Федерації, звернули увагу на необхідність протидіяти маніпуляціям історичними фактами.

Зустріч із представниками Посольства Франції. Фото Лариси Лавренчук

Пан Посол зауважив, що у Франції недостатньо відомо про Голодомор, та висловив готовність сприяти поширенню інформації про цей та інші злочини комуністичного режиму. Він також зазначив, що Український інститут національної пам’яті може розраховувати на підтримку в протистоянні інструменталізації історії.

“Для нас дуже важливо, що представники Франції настільки чутливі до питань пам’яті. Ми розуміємо, наскільки голос Франції значимий у світі, особливо в час, коли історія повсякчас стає інструментом політики”, – зауважив Антон Дробович

У цьому контексті голова Українського інституту національної пам’яті звернув увагу на політичний аспект запланованого на 9 травня параду до Дня перемоги в Москві. Також зазначив, що Україна поступово повертається до загальноєвропейської традиції відзначення 8 травня Дня пам’яті та примирення, але водночас День перемоги над нацизмом 9-го травня залишається у фокусі суспільства та влади. Під час зустрічі йшлося про те, що Україна не може відмовитися від свого внеску у перемогу та шукає прийнятну для сучасної європейської держави мову пам’яті про Другу світову війну.

Крім того, сторони обговорили інші теми для спільних проєктів у майбутньому, а саме – участь українців у французькому Русі Опору, місця пам’яті на території України, пов’язані з французькою історією; а також створення в рамках Інституту архіву репресивних органів комуністичного режиму.

Також 5 березня Антон Дробович зустрівся з  делегацією представників Посольства Чеської Республіки в Україні та Комітету з питань національної безпеки й оборони парламенту Чехії. Зокрема, серед учасників зустрічі були Надзвичайний та Повноважний Посол Чехії в Україні Радек Матула, депутати парламенту Чехії Павел Зацек та Ян Ліпавскі.

Фото Лариси Лавренчук

Сторони обговорили перспективи співпраці між українським та чеським інститутами національної пам’яті, зокрема щодо доступу до архівів та вивчення справ з архівів репресивних органів комуністичного режиму на території обох країн; можливості щодо спільного вшанування пам’яті чехословацьких військових, які брали участь у звільненні України від нацистської окупації; а також загальні напрямки та логіку політики декомунізації в Україні й загрози інструменталізації історії з боку Російської Федерації.

Матеріали по темі