Голова УІНП відвідав з робочим візитом Житомирську область

Голова УІНП відвідав з робочим візитом Житомирську область

Голова Українського інституту національної пам'яті з робочим візитом відвідав Житомир, де зустрівся з головою Житомирської обласної ради Володимиром Федоренком.

Під час зустрічі з головою Житомирської облради, очільник Інституту обговорив майбутні плани щодо реалізації політики національної пам'яті в області, зокрема створення музею присвяченому Олевській республіці, заходів з вшанування бою між Армією УНР та більшовицькими силами під селом Базар 17 листопада 1921 року, а також майбутні проєкти присвячені збереженню пам'яті російсько-української війни. 

"Житомирщина має багату історію. Події, що відбувались на теренах нашої області змінювали хід історії України та світу. Тарас Бульба-Боровець, Олег Ольжич, Іван Огієнко, Леся Українка, Іван Виговський, Остап Дашкевич – це лише декілька прізвищ, які назавжди закарбувались в історії і всі вони так чи інакше пов’язані з Житомирщиною. Пам'ять про Героїв Базару, Другого Зимового походу, борців проти більшовицької влади та наших сучасних Героїв, які захищають країну на Сході потрібно не просто зберігати та передавати з покоління в покоління, а здійснювати потужну інформаційно-просвітницьку роботу. Адже, хто не знає свого минулого – той не має майбутнього!", - наголосив голова Житомирської облради.
 

"Ми повинні фіксувати цю плинну пам'ять по гарячих слідах про наших воїнів сучасної війни, адже за 50-70 років, коли цю тему вивчатимуть наші діти та внуки, вони матимуть серйозні джерела для досліджень", - зазначив очільник УІНП.

Також голова УІНП взяв у круглому столі з питань реалізації політики національної пам'яті на Житомирщині за участі науковців, громадських активістів та представників органів місцевої влади. Серед обговорюваних тем: робота регіональної комісії з питань реабілітації, вшанування видатних уродженців області та відзначення важливих дат регіону. 

"Дуже важливо, що ми обговорюємо сторінки історії, які незручні для комуністичного тоталітарного режиму. Люди, які боролись за незалежність в 1917-1921 роках, у міжвоєнний період, під час Другої світової війни, але не вписувалися в той канон радянської влади, яка хотіла позбавити їх суб'єктності та розчинити в міфі про "єдиний народ". Це частина нашої непростої, але цікавої історії, яка може мати абсолютно різні виміри - пошук самоідентичності, національна безпека, регіональний розвиток, туризм тощо", - зауважив у вітальному слові Дробович.

Окрім того, посадовець наголосив на важливості роботи регіональних та Національної комісії з реабілітації. 

"Друге питання, яке я хотів згадати - це права людини. Коли ми сьогодні маємо в пункті нашого порядку денного пункт про реабілітацію та діяльність обласної комісії з реабілітації. Адже реабілітація - це не лише про відновлення пам'яті, а й про відновлення гідності людей, які постраждали через радянський тоталітарний режим", - зазначив голова УІНП.

Своєю чергою голова Житомирської обласної ради зауважив про позитивний поступ у підтримці процесу реабілітації на державному рівні, зазначивши, що його прадід Федоренко Гаврил Григорович був репресований сталінським режимом у 1937 році.  

"Тому ми відновлюємо випуск науково-документальної серії книг "Реабілітовані історією. Житомирська область", тож незабаром у світ вийде 8 том видання", - резюмував посадовець.

Фото: Ігор Кромф

Матеріали по темі