Голова УІНП вшанував пам'ять жертв трагедії на Чорнобильській АЕС

Голова УІНП вшанував пам'ять жертв  трагедії на Чорнобильській АЕС

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович вшанував жертв трагедії аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Посадовець поклав квіти до пам'ятного хреста у Меморіальному комплексі пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи 26 квітня 1986 року, що розтаовується поблизу Свято-Миколаївського храму на Татарці у Києві. 

«Навіть у час великих випробувань війни спомин про хоробрість та відданість українців, які загинули чи постраждали під час ліквідації аварії на ЧАЕС є важливою частиною ритуалів людяності нашої спільноти. А ще серйозним уроком відповідальності, який стверджує, що найчастіше героїзм одних людей стає результатом безвідповідальності чи халатності інших. Цей день памʼяті також є черговою нагодою замислитися над тим, якою має бути відповідальна та солідарна громада, наскільки цінним є творення демократичної держави, в якій прозорість, підзвітність та повага до громадян гарантуватимуть безпеку й добробут всім», - заявив очільник Інституту. 

Нагадаємо, що 26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу. На долю Білорусі припало близько 60% шкідливих викидів. Від радіаційного забруднення сильно постраждала також і Росія. Потужний циклон проніс радіоактивні речовини територіями Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії.

Прочитати розлогу історичну довідку Українського інституту національної пам’яті про момент катастрофи та її ліквідацію, масштаби аварії й реакцію радянської влади можна за посиланням.

Фото: Ігор Кромф