Голова Українського інституту національної пам'яті та Посол Держави Ізраїль обговорили напрямки співпраці

14 січня в Українському інституті національної пам’яті відбулася зустріч Голови інституту Антона Дробовича з Надзвичайним і Повноважним Послом Держави Ізраїль в Україні Джоелем Ліоном.

Сторони обговорили співпрацю щодо збереження пам’яті про важливі сторінки спільної історії українського та єврейського народів; особливості сучасних українсько-ізраїльських, російсько-ізраїльських та польсько-ізраїльських відносин у сфері політики пам’яті; проблематичність героїзації постатей, пов’язаних з антисемітизмом; а також домовилися про реалізацію ряду спільних проєктів в Україні та Ізраїлі.

Пан Посол звернув увагу, що для єврейської дипломатії в усьому світі є надзвичайно важливим збереження правдивої історії співжиття євреїв з іншими народами, тому вона завжди реагує на намагання викривити цю історію або забути важливі її сторінки. Очільник дипломатичної місії також запропонував створити українсько-ізраїльську комісію істориків, яка б опрацювала ті теми минулого, що викликають найбільші дискусії.

Голова Українського інституту національної пам’яті наголосив на безальтернативності чесного діалогу щодо складних історичних тем і постатей минулого; звернув увагу на те, що кожен народ визначає своїх героїв насамперед на підставі їхнього внеску у державотворення та спільне благо; а також розказав про заходи із вшанування жертв Голокосту, зокрема, спрямовані на розвиток Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр».

Крім того, сторони обговорили стан збереження місць пам’яті Голокосту на території України, перспективи визнання митрополита Андрея Шептицького «Праведником народів світу», майбутні заходи із відзначення Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту (27 січня), перспективи побудови меморіального комплексу в Бабиному Яру та можливі спільні кроки із відзначення 140-річчя від дня народження видатного одесита, лідера сіоністського руху Володимира Жаботинського.

«Увага Держави Ізраїль до питань історичної пам’яті, те, як вона послідовно й чітко вибудовує свою ідентичність на глибокому осмисленні минулого, не забуваючи при цьому про реалії та майбутнє, для багатьох народів є прикладом для наслідування. Ми бачимо на прикладі російсько-української гібридної війни: саме таке глибоке усвідомлення своєї ідентичності та консенсус щодо того, що своя держава є цінністю, дають змогу ефективно протистояти агресії. Адже країна-окупант нерідко використовує як засіб ведення війни не прямі військові атаки, а вдається до маніпуляції, дезорієнтації та розмивання об’єднавчих факторів. Тож сподіваюся, що партнерство між Україною та Ізраїлем зміцнить наші країни та допоможе зберегти все те цінне, що століттями давало нам змогу залишатися собою», – прокоментував результати зустрічі Голова Інституту Антон Дробович.

Фото Лариси Лавренчук

Матеріали по темі