Гурт “Хорея Козацька” вперше заспівав полтавцям пісню про Петлюру

Гурт “Хорея Козацька” вперше заспівав полтавцям пісню про Петлюру

З нагоди 140-річчя від дня народження державного та громадсько-політичного діяча, журналіста, уродженця Полтави, Головного Отамана військ УНР Симона Петлюри у Полтавському музичному училищі ім. Лисенка відбувся урочистий захід та концерт гурту “Хорея козацька”.

Музиканти презентували полтавцям музичний альбом «Пісні Української революції» – спільний проект Українського інституту національної пам’яті, народного артиста Тараса Компаніченка та гурту «Хорея Козацька».

“Ми складаємо пошану Петлюрі як одному з творців української держави. Шлях до заможної процівітаючої держави можливий лише у власній, національній державі. Коли зрозуміють, що цінності — це не айфон чи посада, а українська держава, тоді вона стане міцною”, – зазначив представник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Павло Подобєд.

Про родину, життя і діяльність видатного земляка розповіла старший наук співробітник Полтавського краєзнавчого музею Наталія Кузьменко.

Голова Полтавського обласного об’єднання ВУТ “Просвіта” Микола Кульчинський згадував, як Тарас Компаніченко приїздив на перше пошанування Петлюри ще в 90-му році,

“Люди з усіх кінців України їхали нас підтримати, ми біля пам’ятника Шевченку влаштували вшанування. Міліція забирала всіх підряд, і мене, депутата міської ради, теж. Ось протокол затримання, де згадується прізвище і Компаніченка. А ось протокол полтавської поліції 1904 року — те ж саме! Російська імперія просто поміняла машкару. Бо росіяни люблять українців недолугих, які не знають своєї мови і танцюють перед ними в шароварах. А таких українців, які готові взяти в руки зброю — вони ненавидять”.

Пісні, що увійшли до альбому, Тарас Компаніченко відшукував у архівах упродовж 30 років.

“Усі ці твори були активно співані на великих і малих сценах України в часі 1917-21 років. Їх співали на воєнних позиціях, на шикуванні військ; вони співались кобзарями, артистами-бандуристами, оперними співаками, просвітянськими, військовими, студентськими хорами, Українською Республіканською Капелою та Українським Національним Хором. Багато творів були забуті і не звучали в Україні майже століття”, – розповів Тарас Компаніченко.

Полтавці почули “кубанську версію” “Ще не вмерла України” (“Народний гімн”), адже цю річ співали раніше, часто не знаючи музики М. Вербицького, “Запорозький марш” Миколи Лисенка, який багато з нас чула, але без тексту, та чимало інших емоційно потужних речей. Також вперше у Полтаві прозвучала “Пісня про Петлюру”, яка була написана 100 років тому. 

Завантажити альбом можна на сайті Українського інституту національної пам’яті або тут: http://bit.ly/2Htmicr 

За матеріалами ресурсу Новини Полтавщини