Лекторій у 72-й бригаді імені Чорних запорожців

Український інститут національної пам’яті провів інформування особового складу 72-гої окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців. 

Реконструктор, керівник військово-історичного клубу «Курінь печерської сотні Опанаса Предримирського київського реєстрового козацького полку» Олександр Харченко прочитав військовослужбовцям лекцію на тему: «Реєстрове козацтво. Історія виникнення, структура та озброєння». Доповідь стосувалася історії становлення реєстрового козацтва, їхньої чисельності, організації, тактики, амуніції та озброєння. 

Свою лекцію реконструктор супроводжував демонстрацією зразків озброєння реєстрових козаків. 

Наприкінці виступу Олександр Харченко резюмував: «Тодішні умови життя на територіях України вимагали від населення вміти воювати і захищати свої громади. Через постійні набіги татарів, у кожній хаті була зброя і чоловіки вміли нею користуватись, інакше було просто не прожити. Тому під час національно-визвольної боротьби під проводом Богдана Хмельницького українці виставили в поле величезну кількість козацької піхоти. А по завершенню війни з Польщею, Хмельницький заклав чисельність реєстру аж в 60 тисяч козаків».

Співробітник Українського інституту національної пам’яті та керівник військово-історичного клубу «Повстанець» Владислав Куценко прочитав лекцію «Полк Чорних запорожців в боях Української революції 1917-1921»

Розпочавши з опису обстановки у Європі незабаром до завершення Першої світової війни, історик дійшов до формування полку та опису найзнаменитіших подвигів Чорних Запорожців під командуванням Петра Дяченка. 

Лекції відбулися у рамках проекту Інституту «Воєнно-історичний лекторій», розпочатого у 2018 році та виконання меморандуму про співпрацю між Інститутом та  Оперативним командуванням «Північ».