«Локальна пам'ять»: заходи до Дня соборності та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: заходи до Дня соборності та інші новини з регіонів

Заходи з нагоди Дня Соборності України а також інші новини з регіонів у шістдесят першому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

19 січня 2022 року начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк провів зустріч-бесіду в містіТеплодар зі старшокласниками місцевої школи на тему Дня Соборності України та сучасної війни за Незалежність України.

Під час зустрічі С. Гуцалюк ознайомив учнів з історією Інституту, завданнями, корисними матеріалами, новими проєктами та виданнями Інституту. Також під час візиту до міста Теплодар Сергій Гуцалюк зустрівся з керівництвом та особисто з міським головою м. Теплодар. Під час зустрічі поспілкувалися про напрямки та можливості спільної взаємодії у сфері національно-патріотичного виховання дітей та молоді, а також обговорили важливість забезпечення та реалізації політики національної пам'яті у регіоні.

Фото: Південний відділ УІНП


17 січня 2022 року начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк провів зустріч-бесіду з військовослужбовцями 35-ї окремої бригади морської піхоти ім.контр-адмірала Михайла Остроградського на тему " Як і чому програла "Русская весна" в Одесі?".

Учасники зустрічі поспілкувалися про ті події, обговорили причини та прослідкували мотиви. С. Гуцалюк звернув увагу на передумови подій 2 травня 2014 року, а також чітко окреслив причини провалу "русской весни" в Одесі.

"Довкола тих подій досі тривають політичні спекуляції, але потрібно пам'ятати, що вони стали кривавим розв'язком провокацій, розгорнутих весною 2014 року проросійськими силами в Одесі ” - підсумував по завершенню зустрічі С. Гуцалюк.


В Одеському літературному музеї відбулися урочистості з нагоди Дня Соборності України.

Начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк взяв участь у заході.

"Ми раді, що зараз в державі розуміється сенс Соборності. Поки триває війна за звільнення всієї України, розуміння Соборності має бути наріжним каменем державного будівництва" - прокоментував Сергій Гуцалюк.

Представники Одещини були відзначенні державними нагородами та відзнаками.


21 січня в Одесі, в приміщенні Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.Грушевського Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті одночасно презентував фільм і мальопис, присвячені одній особі - Всеволоду Змієнку.

Ознайомитися з долею земляка до бібліотеки завітали друзі Інституту, науковці, краєзнавці, активісти Одеського польського національно-культурного товариства ім.А.Міцкевича, курсанти військових та правничих вишів.

Спершу аудиторії продемонстровали фільм “Всеволод Змієнко. Дві війни одного одесита”. Стрічка створена за участі Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті студією “ONYKO Films” за сценарієм одеського історика Володимира Полторака.

Володимир Полторак та Юрій Онищенко розповіли, як із життєписа одесита, пам’ять якого старанно приховувала радянська влада, бралися окремі фрагменти, які розкривали Змієнка не лише, як постать військовика, але й його життєву драму. Більше того, в епізоді героїчної оборони містечка Замостя, що зіграло ключову роль в захисті Польщі від більшовиків, було продемонстровано важливість єднання двох ще вчора ворожих одна до одної армій, перед постаттю єдиного, сильнішого ворога - більшовистської Росії.

Цим подіям було присвячено ще одну презентацію, яка відбувалася в рамках єдиного заходу. Це мальопис “Оборона Замостя. Легенда про лопату”. Його презетували автори й редактори - співробітники Українського інституту національної пам’яті Володимир Поліщук та Ігор Чорний.

Цікаво, що і фільм і мальопис переповідають одну й ту саму історію, де українцям і полякам вдалося врятувати Польщу від більшовистської навали. Більше того, і в коміксі і у фільмі - показано подвиг одесита Змієнка і уродженця Херсонщини Марка Безручка.

Фото: Південний відділ УІНП


На Миколаївщині вшанували 170-річчя Миколи Аркаса.

Співробітники Баштанського краєзнавчого музею коштом місцевих жителів видали календар присвячений 170-річчю видатного українського історика та громадського діяча Миколи Аркаса.

Керівник музею Олег Требухов передав партію календарів для розповсюдження Південному міжрегіональному відділу Українського інституту національної пам'яті.

Фото: Південний відділ УІНП


19 січня 2022 року в бібліотеці діаспори ім. Джона Мак Кейна при Центральній Дніпровській міській бібліотеці відбулася презентація видання Інституту – мальопису «Оборона Замостя. Легенда про лопату» без участі авторів видання.

Зі вступним словом виступив начальник Південно-східного відділу Ігор Кочергін, який серед іншого зазначив, що це видання перша спроба Інституту представити історичні події періоду сторічної давнини у вигляді коміксу (мальопису).

Про історичний контекст розповів заступник директора коледжу Аграрно-економічного університету, історик Юрій Пахоменков. Мистецькі особливості видання проаналізував доцент Придніпровської державної будівельної академії художник, кандидат архітектури Олександр Харлан. Про тенденції та характерні риси розвитку українських коміксів доповнила доцентки факультету журналістики Дніпровського національного університету Оксана Гудошник.


20 січня 2022 року в Дніпропетровській обласній державній адміністрації відбулася урочиста зустріч громадськості до Дня Соборності України, за участі представників виконавчої влади, вищих навчальних закладів Дніпра, Православної церкви України, етнічних громад області, громадських організацій та інших.

Начальник Південно-східного відділу Інституту Ігор Кочергін дав інтерв’ю прес-службі Дніпропетровської ОДА та виступив з короткою промовою, в якій висловив думку, що ідея про об’єднання всіх етнічних українських земель, яка на жаль не була зреалізована у 1919 році на практиці має бути реалізована на сучасному етапі аби не зрадити зусиль всіх борців за державну незалежність України.


20 січня 2022 року відбулася онлайн семінар «Книжковий дайджест» на платформі ZOOM за участі представників Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки та Південно-східного міжрегіонального відділу УІНП.

Під час семінару бібліотекарі дізналися про головні напрями та задачі діяльності Інституту взагалі та Південно-східного відділу зокрема. Начальник Південно-східного відділу Ігор Кочергін представив бібліотекарям області видання Інституту, зокрема: книги Ірини Реви «По той бік себе…» та «Воїни Дніпра», а також історико-краєзнавчі видання "Нариси з історії освоєння Південної України XV–XVIII ст." та "Провідники повстанського руху Придніпров’я".


26 січня 2022 року в Українському інституті вивчення Голокосту «ТКУМА» відбувся Всеукраїнський науково-педагогічний семінар, присвячений міжнародному Дню пам’яті жертв Голокосту.  

В заході взяли участь співробітники Українського інституту вивчення Голокосту «ТКУМА», музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», архівних установ, вчителі шкіл та викладачі вишів з Дніпра, Кропивницького, Запоріжжя, Чернігова, Ніжина, Вінниці та інших міст.

Начальник Південно-східного відділу Ігор Кочергін 26 січня виступив із доповіддю «Культура пам’яті про Голокост в Україні», в якій серед іншого зазначив, що Голокост є частиною української національної пам’яті. 


27 січня 2022 року в Музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні » відбулася церемонія Вшанування пам’яті жертв Голокосту раїни.

В заході взяли участь представники благодійного фонду «Єврейська община Дніпра», Дніпровської єврейської релігійної общини, генерального консульства Федеративної республіки Німеччини з офісом у Дніпрі, Дніпропетровської обласної державної адміністрації, міської ради Дніпра та інші.

Начальник відділу Ігор Кочергін подякував організаторам заходу і наголосив на важливості нагадування сучасникам про трагедію єврейського народу в період Другої Світової війни, оскільки вона є спільним болем для всіх мешканців України. Також Українському інституту вивчення Голокості «Ткума» передали видання УІНП "Скриня". 


До Дня Соборності України начальниця Північно-Східного відділу Марія Тахтаулова проведа бесіду з курсантами Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.
 
Співробітниця УІНП розповіла про історичні передумови та перебіг Української революції, що таке Акт Злуки, чому українці стали у живий ланцюг у 1990 і чому сьогодні тема соборності як українців, так і українських земель залишається  актуальною.

Напепедодні Дня Соборності України, у Харкові, для військовослужбовців строкової служби Національної гвардії України у інформаційно-просвітницькому хабі військової частини за участю керівниці Північно-східного відділу Українського інституту національної пам’яті відбувся тематичний лекторій, а також відкриття книжкової виставки.
 

 
«Мета цього лекторію – показати гвардійцям Соборну Україну в історичному контексті. 22 січня ми відзначаємо День Соборності України як символ національної і територіальної цілісності нашої країни. Саме 22 січня 1919 року, у день Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, українці засвідчили своє прагнення жити в єдиній України», – розповіла начальниця Північно-східного відділу Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова.
 

Фото: Північно-східний відділ УІНП


У День Собороності України блія харківського пам'ятника Тарасові Шевченку відбулись урочисті заходи.

Зокрема керівницто області, міста, а також представники громадськості та народні депутати поклали квіти до пам'ятника Кобзарю та утворили символічний ланцюг єдності. Участь у заході взяла керівниця Північно-Східного відділу УІНП Марія Тахтаулова.


У Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Котляревського з нагоди Дня Соборності провели просвітницьке зібрання «В єднанні сила і міць держави».

У межах заходу продемонстрували короткометражний документальний фільм «Поборники незалежності. Симон Петлюра», також документальні історичні відеоматеріали Інституту та представили виставку книг «Об’єднана і неподільна навіки», присвячених Українській революції 1917-21 рр. з фондів Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Котляревського.  

 Просвітницьке зібрання відвідали студенти Полтавського базового медичного фахового коледжу, учні Полтавського міського багатопрофільного ліцею № 1 ім. І. П. Котляревського.

 Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар про учасників і організаторів подій Акту Злуки з Полтавщини Симона Петлюру та Андрія Макаренка. Також співробітник УІНП розповів про автора спогадів про Акт Злуки Віктора Андрієвського – комісара освіти УНР на Полтавщині, громадсько-політичного діяча, публіциста, педагога. 


Полтавські телеканали «Місто+» і «Центральний» продемонстрували в ефірі відео з серії «Люди епохи» присвячене видатному дисиденту, філософу та літературознавцю, одному з фундаторів ініціативи «1 грудня» Євгену Сверстюку.

У роботі над роликом використаний запис, зроблений «Українським радіо» у 2008 році, та матеріали, надані Волинською регіональною дирекцією Національної суспільної телекомпанії України.


У ліцеї №2 імені Олеся Гончара міста Кобеляки, що на Полтавщині, розгорнули виставку УІНП «Українська революція 1917 – 1921рр. Регіональний вимір». 

Старшокласники ліцею знайомляться зі світлинами, мапами, документами, хронологією подій в часи Української революції 1917-1921 років. 

«Зокрема, окремий банер присвячений подіям 1917 — 1923 років на Полтавщині. Тут і розповідь про національне піднесення на Полтавщині навесні 1917 року, і постать голови Директорії УНР Симона Петлюри, і повстанський рух», - розповів регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.


19 січня 2022 року, співробітник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Олексій Серветнік, до Дня Соборності України провів інформаційно-просвітницьку бесіду "Відновлення пам’яті про Українську революцію 1917-1921 років  на Поділлі" для 11-ти класників школи № 26 Вінницької міської ради.

Під час спілкування, співробітник відділу зазнайомив школярів з діяльністю Українського інституту національної пам'яті, інформаційними ресурсами Інституту - з яких вони  зможуть дізнатися багато корисної інформацію, зокрема при підготовці до ЗНО. Основна увага була приділена темі відновлення пам’яті про Українську революцію 1917-1921 років в Україні та зокрема на Поділлі, ознайомлено з проміжними підсумками діяльності у цьому напрямку за останні 5 років та озвучено плани на майбутнє. Головний спеціаліст відділу зауважив на важливості відновлення пам'яті про раніше забуті сторінки Українського державотворення, наголосив на тяглості мілітарних традицій сторічної давнини.
 
Фото: Центральний міжрегіональний відділ УІНП

19 січня 2022 року співробітник Українського інституту національної пам'яті Олексій Серветнік провів інформаційно-просвітницьку бесіду до Дня Соборності України  та провів оглядову екскурсію виставкою УІНП «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір» для військовослужбовців 40-го полку імені полковника Данила Нечая  Національної гвардії України з Вінниці.

"Враховуючи зовнішню загрозу українському суверенітету, сучасну російсько-українську війну -  події сторічної давнини стають ще більш актуальними", - зауважив Олексій Серветнік.

У часі спілкування було наголошено на основних етапах, перебігу подій Української революції 1917-1921 рр. на теренах Поділля, місцях пам'яті Перших Визвольних змагань. На завершення,  військовослужбовці зазнайомились з матеріалами виставки «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір» присвячена перебігові подій Української революції 1917-1921 років у різних регіонах, а також українському національному руху цієї доби за межами України.
 
Фото: в/ч 3008 Національної гвардії України 

20 січня 2022 року начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко взяв участь у круглому столі «Куди поділись тиверці?».
 
У рамках заходу лунали цікаві думки щодо питання походження та згадок про літописне плем'я тиверців і їх подальше життя і формування сучасної української нації.

20 січня 2022 року, у селищі Муровані Курилівці на Вінниччині, до 103-ї річниці Дня Соборності України, відбулася низка заходів із вшанування подій  Української революції 1917-1921 років.

За сприяння ГО «Вінницьке історичне товариство» на чолі з істориком Олександром Федоришеним в центрі культури та дозвілля Мурованокуриловецької селищної ради провели урок «живої історії» для вчителів та школярів громади. Ентузіасти історії продемонстровали зброю та однострої вояків Армії УНР та розповіли про організацію військової служби України сторічної давнини.

Згодом, біля будівлі селищної ради відбулося відкриття пам’ятної дошки уродженцю Мурованих Курилівців, громадсько-політичному діячу, правнику, Волинському губернському комісару УНР, учаснику Першого Зимового походу Армії УНР, начальнику Подільської губернії УНР, борцю за Незалежність України Федору Сумнєвичу.

З вітальними словами до жителів та гостей селища звернулися селищний голова Мурованих Курилівців Галина Цибульська, секретар Мурованокуриловецької селищної ради Сергій Ладан, висловивши вдячність усім, хто долучився до дослідницької та організаційної роботи  відкриття меморіальної дошки, заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА Іван Педорук, начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП, кандидат історичних наук Богдан Галайко, радник Голови Вінницької ОДА Тетяна Каменщук, кандидат історичних наук, доцент Вінницького державного педагогічного університету імені М. Коцюбинського Віталій Тучинський, завідувач відділу українознавства Вінницької академії безперервної освіти Володимир Лазаренко, голова ГО «Кипорів Яр», історик Олександр Масний.

«Постать Федора Сумнєвича, як і багатьох інших діячів Українського визвольного руху,  протягом багатьох років замовчувалася і була маловідомою для широкого загалу. Проте, спільними зусиллями ми відновлюємо історичну справедливість, розвінчуємо совєтські міфи задля гідного вшанування важливих сторінок української історії. Відкриття пам’ятної дошки є черговим кроком відновлення пам’яті про видатних уродженців нашого краю, яким є громадсько-політичний діяч періоду Української революції 1917-1921 років Ф.Сумнєвич» - зазначив Богдан Галайко.

На завершення, для жителів громади, військово-історичними реконструкторами на чолі з Олександром Федоришеним та Віталієм Головеньком було проведено військово-історичну реконструкцію бою підрозділів Армії УНР з більшовицькими загонами.

Фото: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА


21 січня 2022 року, начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко до Дня Соборності України презентував студентам та педагогічному колективу навчального закладу "Вінницький центр професійно-технічної освіти переробної промисловості" виставку «Тризуб - символ твоєї свободи».

Співробітник Інституту наголосив на важливості відновлення пам`яті про Українську революцію 1917-1921 рр для сьогодення, адже сучасна Українська держава є спадкоємицею державотворчих традицій доби УНР, ознайомив із реалізованими заходами з відзначення подій Української революції 1917-1921 рр на Поділлі.


26 січня 2022 року, на базі Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки розпочала роботу науково-практична конференція в рамках Стусівських читань «Василь Стус у контексті часу й вічності» (до 84-ї річниці від дня народження українського поета, правозахисника, Героя України).

З вітальним словом до учасників конференції звернувся начальник Центрального міжрегіонального відділу Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко.

У своєму виступі начальник відділу зауважив про важливість постаті Василя Стуса, геніального українця, який чинив спротив комуністичному тоталітарному режиму та важливість культивування творчості поета у контексті новітньої російсько-української війни.

21 січня 2022 року, начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП, к.і.н. Богдан Галайко  у ефірі програми "Сьогодні. Головне" на "Суспільне. Вінниця" поспілкувався про передумови підписання Акта Злуки між ЗУНР та УНР у 1919 році та відзначення Дня Соборності України.
 
Також, 24 січня 2022 року, про День Соборності України та постатей пов'язаних з цим святом, Богдан Галайко спілкувався у ефірі радіо "ТАКТ". Переглянути запис програми.

27 січня 2022 року, у Вінницькому обласному молодіжному центрі "Квадрат" відбулася презентація книги українського дипломата, уродженця Вінниці Володимира Крижанівського «Ми знову здобули державність».

Участь у презентації книги взяв автор спогадів, дипломат, перший Надзвичайний та Повноважний посол України в Російській Федерації (1991−1994 рр.), народний депутата Верховної Ради України І скликання Володимир Крижанівський та редактор-упорядник книги, письменник, кандидат історичних наук, викладач Київського університету імені Бориса Грінченка Ігор Стамбол. До заходу долучилися науковці, освітяни, представники громадськості та ЗМІ.

Модератором заходу виступив начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП, кандидат історичних наук Богдан Галайко .

Фото: Олексій Серветнік


27 січня 2022 року, у Книгарня "Є" Вінниця відбулося засідання круглого столу до Дня пам'яті Героїв Крут - бою українців проти більшовиків поблизу станції Крути 30 січня 1918 року.

Участь у заході взяли науковці, освітяни та учні вінницьких шкіл, а також представники Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко та співробітник відділу Олексій Серветнік.
 
Того ж дня в молодіжному центрі «Квадрат» відбувся круглий стіл присвячений меморіалізації пам`яті вояків Галицької армії на Поділлі. Захід організований громадською організацією «Тиверці». В засіданні взяв участь начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко.