«Локальна пам'ять»: заходи до Дня Захисників та Захисниць України та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»: заходи до Дня Захисників та Захисниць України та інші новини регіонів

У Харкові відбувся семінар для деокупованих громад області: "Російсько-українська війна: фіксація, меморіалізація, недопущення повторення".

Другий міжрегіональний відділ спільно з Харківською обласною військовою адміністрацією згуртували представників музеїв, бібліотек,  співробітників відповідальних за розвиток культури у громадах для того, щоб обговорити актуальні проблеми меморіалізації учасників та подій сучасної російсько-української війни. 

Начальниця Управління забезпечення реалізації політики національної пам'яті в регіонах та підвідомчих установ Олена Охрімчук розкрила поняття перехідного правосуддя та показала зв'язок між ним та збереженням пам'яті про війну. Співробітниця УІНП Тетяна Привалко поділилася досвідом та окреслила методологічні засади збору і збереження  усноісторичних свідчень людей,  що є носіями досвіду війни. Архітектор-реставратор Віктор Дворніков поділився напрацюваннями як фіксувати руйнування і по можливості зберігати нерухому культурну спадщину. Директорка Харківського літературного музею Тетяна Пилипчук окреслила критерії за якимивідбувається музеєфікації об'єктів, які стали свідками війни. Досвідом меморіалізації на Чернігівщині поділився співробітник УІНП Сергій Бутко. На завершення семінару співробітник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Сергій Жуков розповів про інформаційні спецоперації ворога та їхній вплив на українське суспільство у т.ч. у гуманітарній сфері. Модерувала захід начальниця Другого відділу УІНП Марія Тахтаулова.


У Полтаві демонтували скульптурну композицію з радянським танком Т-34. 

Радянський танк Т-34 розташовувався у мікрорайоні Браїлки, біля торгового центру "Екватор". Демонатж танку провели комунальники згідно рішення Полтавської міської ради. Бронемашину перемістили до музейного простору. 


У місті Зіньків Полтавської області встановили меморіальну дошку братам Миколі, Дмитру та Михайлу Зеровим. 

Меморіальна дошка встановлена поблизу будинком, де брати Зерові провели дитинство та юність. Микола та Михайло Зеров - видатні українські поети, а Дмитро Зеров - науковець у галузі ботаніки та флористики. 


У Кременчуку перейменовано місцеві бібліотеки та музичну школу. 

Так третя філія Кременчуцької міської бібліотеки отримала ім'я на честь видатного українського дитячого письменника Всеволода Нестайка. Водночас другій філії Керменчуцької міської бібліотека присвоїм ім'я українського мовознавця Павла Житецького. Також у Кременчуку Дитячу музичну школу №1 позбавленого російського імперського найменування на честь композитора Петра Чайковського та присвоєно нове - Миколи Лисенка. 


26 вересня в Одеській національній науковій бібліотеці відбулась презентація перевидання агробестселера Євгена Чикаленка "Розмова про сільське хазяйство".

Захід спільно організували Перший міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті, Odesa Business Club  та Одеська національна наукова бібліотека. У заході взяли участь представники бібліотеки та Першого міжрегіонального відділу УІНП. 


1 жовтня 2024 року в Одесі відбулися урочистості з нагоди Дня Захисників і Захисниць України

 У заходах взяли участь співробітники Першого міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті в Одесі, зокрема у церемонії покладання квітів до Меморіалу Героям, які загинули за Україну та у відкритті портретів полеглих захисників на Алеї Героїв в Парку Шевченка. Того ж дня керівник відділу та офіцер ЗСУ Сергій Гуцалюк провів зустріч-бесіду з старшокласниками однієї з одеських шкіл.

Також до Дня Захисників та Захисниць України відбулось відкриття частини "Стіни пам'яті" біля Кафедрального собору  Різдва Христового Одеської єпархії Православної Церкви України, на якому з'явились нові імена та фото загиблих на фронті жителів Одещини. Окрім того в Одесі відкрили пам'ятні дошки на честь загиблих земляків - Героя України Віталія Нестеренка та Андрія Тихомирова. 


До Дня пам’яті трагедії Бабиного Яру, співробітник Першого міжрегіонального територіального відділу УІНП Олексій Серветнік провів просвітницький захід для школярів.

На запрошення дирекції Ліцею №1 селища Муровані Курилівці Серветнік розповів учням  7 та 10 класів про Бабин Яр – місце пам’яті та некрополь близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами у 1941–1943 роках, пам’ять про трагедію Бабиного Яру, уроки історії та загрози сьогодення в реаліях рашистської агресії проти України.


До Дня захисників і захисниць України, на площі Тараса Шевченка у Вінниці, хвилиною мовчання жителі та гості міста вшанували загиблих захисників та захисниць України та поклали квіти до пам’ятного знаку Героїв Небесній сотні та загиблим Героям росiйсько-української вiйни, iнтерактивної стели та стіни пам'яті.

Днем раніше у Вінницькій обласної універсальній науковій бібліотеці імені Валентина Отамановського відбулося засідання круглого столу "День захисників і захисниць України – символ гідності, мужності, патріотизму" до Дня захисників і захисниць України та Дня Українського козацтва. Участь у заході взяли представники УІНП,  влади, громадськості, військовослужбовці, науковці, ветерани, представники ЗМІ.