Об’єднаний перехідний кабінет Білорусі визнав Голодомор 1932–1933 років в Україні геноцидом

Об’єднаний перехідний кабінет Білорусі визнав Голодомор 1932–1933 років в Україні геноцидом

У четвер, 24 листопада 2022 року, опозиційний до режиму Лукашенка Об’єднаний перехідний кабінет Білорусі ухвалив постанову про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу та засудження злочинів комуністичного уряду проти національних республік Радянського Союзу в міжвоєнний період.

Зокрема, у постанові йдеться,  про «визнання злочинної політики комуністичної держави щодо народу України, яка призвела до штучного голоду 1932–1933 років, актом геноциду проти українського народу та злочином проти людства. Ми також засуджуємо ці та інші злочини, скоєні комуністичним урядом проти національних республік Радянського Союзу у міжвоєнний період».

Зазначимо, що у жовтні цього року відбулася зустріч представниці Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі Аліни Ковшик з представниками Українського інституту національної пам’яті, зокрема, заступником голови інституту Володимиром Тиліщаком, в.о. начальника управління комунікації та інформаційно-аналітичного забезпечення Оксаною Полтавець. Під час зустрічі серед іншого йшлося про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів. 

Нагадаємо, що раніше Голодомор визнали геноцидом парламенти 16 держав: Австралія, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, Португалія, США, Угорщина, Чехія. Також у квітні цього року Федеральний сенат Бразилії, який є верхньою палатою Національного конгресу країни, визнав Голодомор геноцидом українського народу. Геноцидну природу Голодомору визнали Римо-Католицька Церква та Константинопольська Православна Церква.

Український парламент у 2002 році постановою, а в 2006-му законом визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українців.