Перший день фестивалю «Історія.UA» в Ужгороді викликав неабиякий інтерес закарпатців (ФОТО)

У п'ятницю, 22 березня в Ужгороді стартував фестиваль популярної історії «Історія.UA».

В урочистому відкритті, яке відбулося в атріумі Закарпатської ОДА, взяли участь Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, заступник Голови Закарпатскої ОДА Ярослав Галас, кандидат історичних наук, дослідник Закарпаття Олександр Пагіря та комбат окремої добровольчої чоти у складі 93-ї  механізованої бригади ЗСУ Олег Куцин.

 

 

«Завдання фестивалю – ділитися досвідом цікавого  представлення  минулого, – поділився голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович. –  Тому ми запрошуємо на нього істориків, журналістів, музикантів, педагогів, авторів фільмів. Український інститут національної пам‘яті презентує дуже різні проекти – науково-популярні книги, виставки, настільні ігри, відео та аудіо продукти.  Фестиваль мандрівний і цьогоріч він завітав до Ужгорода не випадково. По-перше тому, що в ці дні відзначається 80 річниця проголошення Карпатської України. По-друге тому, що історія цього краю – чудове поєднання унікального місцевого із загальнонаціональним українським. Це історія яка варта того, щоб її краще знали тут, в усій Україні та світі», - сказав на відкритті фестивалю Володимир В'ятрович.

Фестиваль «Історія.UA» викликав неабиякий інтерес на Закарпатті. Після церемонії відкриття журналісти ще довго не відпускали Володимира В'ятровича та Олександра Пагірю, розпитуючи про подробиці фестивальної програми.

Велике зацікакавлення викликала і фотодокументальна виставка «Наша земля проголошує: вона була є і хоче бути українською», присвячена 80-річчю Карпатської України, виставлена тут же, в атріумі Закарпатської облдержадміністрації.

 

Поряд розташувалася іще одна виставка - «Блок пам'яті», на якій в окремих виставкових вітринах, зроблених із ящиків з-під бойових гранат, виставлені портрети та особисті речі загиблих на сході України бійців «Карпатської Січі». Одна з вітрин була присвячена Мирославу Мислі.

На семінар для вчителів та бібліотекарів «Без брому і нафталіну. Як говорити з молоддю про минуле» з'їхалися понад 60 зацікавлених педагогів з усього Закарпаття.

«Семінар перетворився на дуже плідний діалог, було багато запитань, зокрема, про діяльність Інституту, про співпрацю з Міністерством освіти. Усіх дуже зацікавили наші розробки і нам настійливо радили залучати Міністерство освіти до поширення їх серед вчителів», - зазначила після семінару методист Інституту Анна Байкєніч.

Круглий стіл «Історія українського державотворення на Закарпатті. Як робити минуле популярним?» перетворився на цікаву історичну дискусію між столичними істориками та місцевими дослідниками старовини. Тим більше, що товариство зібралося досить представницьке: Володимир В’ятрович, Кирило Галушко, Вахтанг Кіпіані, Олександр Пагіря, Сергій Федака, Олександр Гаврош, Святослав Шеремета, Роман Офіцінський, Володимир Кришеник, Олексій Корсун, Ірина Гармасій та інші поважні історики.

«Для нас, київських істориків, надзвичайно цікаво було почути з перших вуст про те, що відбувається в ментальності закарпатців різних поколінь: школярів, студентів, молоді, старших людей. Як вони сприймають історію Закарпаття, наскільки вони відчувають зв’язок з Україною і не лише в контексті відзначення ювілею Карпатської України, але й загалом. І таке спілкування надзвичайно корисне, бо у нас в Києві можуть виникати свої фантазії та ілюзії, з Київських гір видно недалеко, тому нам треба їхати в Ужгород, у Львів, у Харків, на Донбас, щоб відчувати реальний стан речей і формувати системне бачення», - зазначив відомий історик, координатор проекту «LikБез. Історичний фронт» Кирило Галушко.  

Одразу ж по завершенню круглого столі відбулася презентація історичного журналу «Локальна історія», присвяченого 80-річчю Карпатської України.

Завершення першого дня фестивалю «Історія.UA» вийшло дуже щирим і душевним. Після завершення фільму «Позивний «Бандерас» ужгородці довго не відпускали зі сцени виконавця однієї з головних ролей – бойовика «Бороди» Миколу Змієвського. З'ясувалося, що пан Микола – не професійний актор. Він – металург із Кривого Рогу, і в кіно потрапив випадково: запросили в масовку на зйомках фільму «Червоний», які проходили саме в Кривому Розі. І там на фактурного актора звернув увагу режисер Заза Буадзе, довіривши після цього одну з головних ролей фільму «Позивний «Бандерас». А нині в творчому доробку Змієвського уже три кіноролі і, будемо сподіватися, це ще далеко не фінал.

Демонстрація фільму відбулася за сприяння студії Три-Я-Да продакшн та продюсера фільму Сергія Баранова. На зустрічі також був присутній представник Закарпатської фільм комісії В’ячеслав Єгоров, який зазначив, що українських фільмів з року в рік знімається все більше, вони завойовують свою аудиторію, а такі зустрічі оживляють цей процес. Так що на українські фільми варто ходити. А ще кожен охочий скористався можливістю фотографуватися на згадку з Миколою Змієвським.

Перший день залишив по собі багато вражень. А наступний обіцяє бути ще цікавішим.

Матеріали по темі