Помер скульптор і правозахисник Борис Довгань

30 квітня 2019 року відійшов у вічність Борис Степанович Довгань – український скульптор, учасник українського правозахисного руху.

У власній майстерні, фото з Вікіпедії

Борис Довгань був членом Спілки художників України. У 1956 році закінчив Київський художній інститут. У 1968 році підписав «Лист 139-ти» до Генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва, протестуючи проти арештів молодої інтелігенції в Україні й Москві.

У 1960-70-х створив скульптурні портрети Василя Стуса, Алли Горської, Івана Світличного, Леоніда Грабовського, композиції «Архіпелаг ГУЛаг», «Поет і кат», «Скорботна муза». Остання після проголошення Незалежності встановлена біля Академії мистецтв у Києві як пам’ятник художникам — жертвам більшовицьких репресій.

Пам'ятник Василеві Стусу у селищі Рахнівка на Вінничині, де він народився. Скульптор - Борис Довгань. Фото Василя Овсієнка

Довгань – автор пам’ятника у Києві папі Іванові-Павлові II, надгробка Славі Стецько. Підтримував постійний зв’язок із українськими правозахисниками. За правозахисну діяльність його на довгий час був позбавлений роботи.

Матеріали по темі