П’ятий форум українських патріотичних справ «Ми – Українці» зібрав однодумців з усієї України

П’ятий форум українських патріотичних справ «Ми – Українці» зібрав однодумців з усієї України

6–7 грудня 2019 року в Києві відбувся П’ятий форум українських патріотичних справ «Ми – Українці!», який зібрав понад 120 громадських активістів, політиків, підприємців, науковців, освітян, митців з усієї України. Учасники форуму обмінювалися власним досвідом реалізації успішних проектів у сфері національно-патріотичного виховання і обговорювали виклики, які стоять нині перед патріотичним вихованням.

Організаторами Форуму виступили Український інститут національної пам’яті спільно з Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді МОН України та Міжнародною благодійною установою «Центр національного відродження». Майданчиками для роботи стали Колонна зала КМДА та конференц-зал готелю «Мир».

Відкриваючи Форум, директор «Центру національного відродження» Тарас Рондзістий зазначив, що 18 травня цього року була прийнята нова стратегія патріотичного виховання. Водночас Міністерство освіти, за наполяганням Форуму, створило сектор національно-патріотичного виховання, однак цей процес не доведено до кінця.

У свою чергу заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак наголосив на важливості формування стратегії національної пам’яті, яка є націєтворчим фактором, і звільнення від радянських та імперських історичних міфів. «Пам’ять – це не про минуле. Пам’ять – це про майбутнє. Завданням політики національної пам’яті є визначення та зміцнення національної ідентичності, зберігання і передавання майбутнім поколінням досвіду минулого, консолідація суспільства навколо цього досвіду, що є особливо актуальним сьогодні. Наш досвід, наша пам’ять про минуле повинні стати нам дороговказами в майбутнє», - підкреслив Володимир Тиліщак.

Цього року Форум зібрав активістів громадських організацій, які не перший рік реалізовують успішні проєкти з популяризації національної ідеї сучасними засобами, зрозумілими молоді, без брому і нафталіну. Такими стали виставкові та видавничі проєкти Національного Музею Революції Гідності, які презентувала їхній куратор Ольга Сало, Національне українське молодіжне об’єднання (НУМО) та молодіжні центри, про роботу яких розповіла координаторка Громадського сектору Євромайдану Олена Подобєд-Франківська, фестиваль Тараса Шевченка «Ше.Fest», досвідом організації якого ділилася його засновниця Юлія Капшученко-Шумейко, проєкти освітньої платформи «Експертний корпус», про які розповіла їхня координатора Аліна Карбан, патріотичні екскурсії, розроблені членами всеукраїнської просвітницької ініціативи «Патріотичні екскурсії по Україні», якими зацікавив її засновник Сергій Бахін, волонтерський проєкт «Безкоштовні курси української мови», які презентували Анастасія Розлуцька та Тетяна Шептицька, проект «Likбез. Історичний фронт» від відомого історика Кирила Галушка та багато інших цікавих ініціатив.

Ольга Сало

Юлія Капшученко-Шумейко

Кирило Галушко

 

«Такі зустрічі надзвичайно корисні, адже вони не лише об'єднують однодумців, а й дають змогу почерпнути новий досвід для втілення своїх майбутніх проєктів», - зазначила одна з учасниць форуму Аліна Карбан.

Тісне спілкування з однодумцями та обмін досвідом для багатьох стало поштовхом для пошуку нових шляхів розвитку справи. «Потрібно запроваджувати систему заохочення для викладачів, котрі безпосередньо займаються з дітьми та молоддю цією роботою. Завдяки створенню ОТГ з'являється фінансова можливість такого. Залучати до справи виховання молоді ветеранські організації учасників рос-української війни. Відбирати найкращих підлітків та при їх бажанні допомагати їм у вступі до військових навчальних закладів. Відзначати найкращих підлітків цінними подарунками, команди участю у всеукраїнських заходах та туристичними подорожами Україною», - поділився ідеями організатор військово-патріотичної гри «Джура-Сокіл», отаман «Чорноморського гайдамацького з’єднання» та керівник Південного міжрегіонального відділу  Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк.

Організатори заходу відзначили неабияку зацікавленість роботою Форуму і величезну кількість нових успішних ініціатив у сфері національно-патріотичного виховання молоді. «За 5 років Форум виріс із звичайного заходу, де учасники були просто слухачами навчальних лекцій і виховних бесід, до справжнього майданчика обміну ідеями, досвідом, результатами втілення власних патріотичних проєктів. Такий формат виявився дуже вдалим і зацікавив усіх, хто приїхав на 5-й Форум», - говорить одна з організаторок Форуму, Головний спеціаліст сектору методичної роботи Українського інституту національної пам'яті Олена Охрімчук.

Також в рамках Форуму відбувся перегляд документального фільму «Соловей співає» та зустріч з творчою групою – авторкою ідеї та сценарію, продюсеркою Лесею Воронюк та режисером-постановником Сергієм Кримським.