«Свято українського духу»: в Харкові тріумфально презентували альбом «Пісні української революції»

«Свято українського духу»: в Харкові тріумфально презентували альбом «Пісні української революції»

«Неймовірно вдячна гурту «Хорея Козацька» Тараса Компаніченка за концерт «Пісні української революції». Не могла й подумати, що почую пісні та козацькі марші, які так любила співати моя бабуся, у найкращій залі Харкова!». «Дуже дякую за «Хорею Козацьку». Такі концерти – то найкращий шлях до свідомості українця». «Концерт «Хореї Козацької» був неперевершений. Які пісні, які слова, який рівень виконання!». «Дякую організаторам за концерт. Просто свято українського духу».

Ці та інші схвальні відгуки переповнили соцмережі. Так відгукнулися харків’яни на презентацію альбому Тараса Компаніченка та гурту «Хорея Козацька» «Пісні української революції», яка 4 вересня відбулася в органному залі Харківської обласної філармонії.

У залі був повний аншлаг – навіть довелося ставити приставні стільці. Уже перші анонси концерту викликали ажіотаж – щоб уикнути хаосу, вирішили зробити вхід за запрошеннями, які роздавалися всім охочим. Півтисячі запрошень розійшлися за кілька днів. Найбільш рішучі прийшли на концерт і так. В результаті всі потрапили до зали та на балкон.

Першу появу музикантів на сцені харків’яни зустріли стоячи, кількахвилинною овацією. Тарас Компаніченко та учасники гурту не приховували свого розчулення.

Oрганізатором концерту виступив Український інститут національної пам’яті. Керівник Північно-Східного міжрегіонального відділення Інституту Марія Тахтаулова та заступник Голови Інституту Володимир Тиліщак привітали музикантів і слухачів із цією культурною подією.

«Альбом «Пісні української революції» став одним з проектів у рамках відзначення сторіччя подій Української революції 1917-1921 років. Часто доводиться чути, що Українська революція зазнала поразки. Це неправда. В силу різних причин зазнав поразки проект молодої Української республіки. Але ті події дали такий сильний поштовх до самоідентифікації і самоствердження українського народу, що нам вдалося пережили і голодомори, і репресії, і війни, і дочекатися відновлення Української держави в 1991 році. І ці пісні якраз дають можливість відчути ту енергетику, ту силу, волю до змін і до відродження нації, притаманні тим часам», - зазначив Володимир Тиліщак.

Начальник Управління культури і туризму Харківської ОДА Олег Яцина передав вітання від очільниці області Юлії Світличної і зазначив, що концерт об’єднав харків’ян, небайдужих до української культури. «Мені цей концерт нагадує 1903 рік, коли на відкриття пам’ятника Котляревському в Полтаві в одному потязі зібрався весь цвіт української інтелігенції. Так і в цьому залі, я бачу весь цвіт харківської інтелігенції. І найбільш приємно, що серед вас багато молоді», - підкреслив Олег Яцина.

У залі і справді було багато молодих облич. Дехто прийшов навіть з немовлятами, які мирно спали на руках у батьків. Також серед глядачів можна було помітити відомого поета Сергія Жадана, бандуристів Костя Черемського та Назара Божинського, інших відомих харків’ян.

Пісні, які увійшли до альбому, стали результатом більш як тридцятирічної роботи Тараса Компаніченка, який в архівах, бібліотеках та давніх збірниках вишукував і реставрував ці пісні. «Це твори поетів, що творили в ту добу, можливо трохи раніше. Це непересічні твори, які для нас є пам'ятками і є щирими непідкупними свідками. З одного боку, вони містять інтелектуально-емоційну складову, вони емоційно розказують ідеї, які були на вустах борців за незалежність, за вільну, самостійну Україну. І не треба плутати їх із підробками під ту добу на кшталт «Любо, братці, любо». Не треба правду замінювати фейками, адже сама правда набагато цікавіша і потужніша», – розповідав глядачам Тарас Компаніченко.

У концерті прозвучали пісні на слова Павла Тичини, Романа Купчинського, Івана Франка, Бориса Грінченка, Михайла Гайворонського, Спиридона Черкасенка, Володимира Самійленка, Олександра Олеся та інших визначних поетів своєї доби. Кожну пісню Тарас Компаніченко супроводжував розлогими історіями створення того чи іншого твору. З особливим інтересом слухали харків’яни розповідь про творчість своєї землячки Христі Алчевської. Також Тарас Компаніченко познайомив з кількома варіантами Гімну «Ще не вмерла Україна», один з яких був записаний на Кубані.

«У ті часи текст був надзвичайно популярним і він співався на різні мелодії. І були деякі відмінності в текстах. Але це теж історія. Водночас я є категоричним противником того, щоб змінювати текст Гімну. Хоча б із поваги до канону і ритуалу, які освячені часом і жертвами.  Вже тому, що розстрілювали наших предків саме за «Ще не вмерла». Такою має бути державницька позиція» – наголосив Тарас Компаніченко.

Концерт тривав більше двох годин і викликав величезне піднесення в залі. У фіналі голова «Просвіти» у Харківській області Анатолій Сергієнко подарував музикантам два прапори: державний і червоно-чорний прапор боротьби.

Концерт у Харкові став уже п’ятою презентацією альбому «Пісні української революції» в Україні.  До цього Тарас Компаніченко та Хорея Козацька виступили в Києві, Ужгороді, Полтаві та Запоріжжі.