Триває «Воєнно-історичний лекторій» Українського інституту національної пам’яті для військовослужбовців ЗСУ

Триває «Воєнно-історичний лекторій», що проводить Український інститут національної пам’яті для військовослужбовців Збройних Сил України

14 червня історик, реконструктор та кандидат історичних наук Артем Папакін прочитав для військових Командування Сухопутних військ ЗСУ доповідь на тему «Останній ривок Галицької армії: Чортківська офензива 7-28 червня 1919 року».

На лекції про одну з найбільш значних військових операцій Галицької армії під час польсько-української війни 1918-1919 років Артем Папакін зосередив свою увагу на кількох аспектах: передісторія операції та створення Галицької армії; як вона опинилась у «трикутнику смерті»; звідки відбувся червневий наступ; мета офензиви; організація, озброєння та уніформи армій-учасниць боїв та перебіг бойових дій та їхні наслідки.

27 червня, напередодні Дня Конституції, доктор історичних наук, співробітниця Інституту історії України НАН Ольга Ковалевська розповіла офіцерам Командування Сухопутних військ ЗСУ лекцію «Конституція Пилипа Орлика як історичний документ».

Лекція розвіяла деякі усталені міфи про договір гетьмана та Війська Запорозького, розкрила передісторію його створення та вагу документу для історії. 

1 липня кандидат історичних наук та радіоведучий Олександр Алфьоров спілкувався з офіцерами Об’єднаного оперативного штабу на тему «Роль релігії в становлення української державності».

Оглядова лекція стосувалась не скільки подій на релігійному полі України протягом останніх 5 років, як інституту релігії та церкви в розвитку української нації протягом всієї її історії. 

5 липня доктор історичних наук, провідний науковий співробітник відділу історії України середніх віків та раннього нового часу Інституту історії України НАН України Тарас Чухліб провів для військовослужбовців Командування Сухопутних військ лекцію по темі «Переможні битви козацтва у 17 - на початку 19 століття» з акцентом на битви, в яких козацтво показало найкращі приклади тактичного вміння та героїзму.

Лекції відбулися у рамках проекту Інституту «Воєнно-історичний лекторій», розпочатого у 2018 році у співпраці з Головним управлінням морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України.