У двох німецьких містах відкрилась виставка «Україна. Війна в Європі»

У двох німецьких містах відкрилась виставка «Україна. Війна в Європі»

У травні в столиці Німеччини та Бамбергу відкрилася виставка «Україна. Війна в Європі». Німецькою мовою на 24 банерах йдеться про війну, яку розв’язала росія проти України з лютого. Виставка містить текстовий та ілюстративний матеріал про нечувані звірства російських солдатів на окупованих територіях, героїзм захисників та передумови рашиської агресії. Банерна експозиція показує, як авторитарний режим путіна поступово руйнував демократію та свободу слова в росії та проводив політику відновлення імперії за зразком Радянського Союзу.

Відкритя виставки у Берліні 

На відкритті у німецьких містах була присутні представники німецької інтелігенції, культурні діячі, українська діаспора, яка виконала Гімн України та славнозвісний Гімн Українських січових стрільців «Ой у лузі червона калина».

Відкритя виставки у Берліні 

Виставка у місті Бамберг працює у «Центрі освіти дорослих Бамберг Сіті» (Straße Tränkgasse, 4) з 19 травня.

У Берліні ознайомитись з експозицією можна з 18 травня на Паризькій площі (Pariser Platz ZIA).

Відкритя виставки у Бамбергу

Нагадаємо, що виставку можна побачити вже у кількох європейських містах:

з 8 травня – Київ (Україна);

з 9 травня – Варшава (Польща) та Вільнюс (Литва);

з 18 травня – Берлін (Німеччина);

з 19 травня – Бамберг (Німеччина).

Заплановано відкриття виставки ще в кількох німецьких містах. Покази плануються також у Брюсселі.

Довідково.

Проєкт створив Український інститут національної пам’яті на замовлення Міністерства культури та інформаційної політики України та за підтримки Міністерства закордонних справ України. Наша мета –  розповісти правду про злочини проти людяності, які російські солдати чинять в Україні, відкрити очі на поширені в Європі російські пропагандистські міфи, один з яких – про єдиний народ, який складають росіяни, українці та білоруси, тверезим поглядом подивитися і на багато інших речей. Європейці мають право побачити справжнє обличчя Російської Федерації, усвідомити загрози, які йдуть від неї всьому людству, аби допомогти Україні захистити і себе, і Європу.

Партнери:

Україна: Державне агентство України з питань мистецтва та мистецької освіти, Кризовий штаб охорони культурної спадщини.

Польща: Музей історії Польщі, Королівський музей Лазенків.

Литва: Інститут історії Литви.

Німеччина: Bildungsverein Freundschaft kennt keine Grenzen e.V., Центр історичних досліджень Польської академії наук у Берліні, Інститут Пілецького в Берліні.

Автори виставки (Україна):

Ганна Байкєніч, Леся Боннарук, Анастасія Гайдукевич-Качуро, Наталія Іванченко, Ігор Каретніков, Любов Крупник, Олена Охрімчук, Наталія Позняк-Хоменко, Наталія Слобожаніна, Олена Снігир та інші.

Графічний дизайн: Сергій Софін, Антон Чекаль.

Співпраця:

Карстен Хольсте (німецька версія), Войцех Кальват (польська версія), Ігор Конколевський (німецька версія), Міхал Копчинський (польська версія), Світлана Лаховець (литовська версія), Оксана Люстенхаувер (німецька версія), Альвідас Нікжентайтіс (литовська версія), Шведас (литовська версія), Конрад Возняк (німецька версія).

Переклад:

Natalia Wisłocka (Польща), Оксана Люстенгаувер (Україна/Німеччина), Вольфганг Шуберт (Німеччина), Петро Грабовий (Україна/Німеччина), Марта Дубасевич (Україна), Оксана Одинчак (Україна), Ганна Братиця (Україна),Наталія Кравчук (Україна), Олена Гросе (Німеччина), Марія Вачко (Україна), Маргарита Тернавська (Україна/Польща), Юлія Богдан (Україна/Німеччина), Марина Шовкун (Україна), Наталія Байлюк (Україна),Оксана Шпирковська (Україна), Нільс Йохум (Німеччина), Максим Буц (Німеччина).

Фото надане організаторами відкриття виставок