У Ірпені відкрили монумент «Воля» та обговорили «Книгу пам’яті» громади

У Ірпені відкрили монумент «Воля» та обговорили «Книгу пам’яті» громади

 

29 березня в Ірпені відкрили монумент «Воля» із залишків снарядів, знайдених на території Київської області. Відкриття присвятили до другої річниці визволення Ірпеня від російської окупації. 

Меморіал «Воля» розташовується у сквері, названому на честь капітана поліції Сергія Близнюка, який загинув у 2022 році, під час евакуації мирних жителів в Ірпені.

«Я, як і багато жителів міста Ірпінь, після його деокупації повернувся до свого дому. І в ліжку знайшов уламок снаряда, у ліжку своїх дітей. І тоді все місто було наповнене оцими уламками. Захотілося створити щось таке, що дасть переосмислення цієї вбивчої зброї», — зазначив ініціатор проєкту Михайло Огерук. 

За словами заступника начальника Національної поліції Андрія Нєбитова зазначив, що усі ці боєприпаси, які використані для меморіалу, зібрані на території Приірпіння. Велика частина — саме з місцевого відділу поліції, поруч з яким і встановили меморіал.

«Поліцейські долучилися, наші вибухотехніки збирали все це. Ну і, звичайно, частина була з даху будівлі, яку розбирали. Тоді там і знаходили частини цих мін, які й летіли, на жаль, у відділок поліції», — зазначив Нєбитов.

Того ж дня у Ірпінському історико-краєзнавчому музеї відбулось обговорення проєкту «Книга пам’яті Ірпінської міської територіальної громади», за участі представників громади, фахівців меморіалізації та заступника голови УІНП Володимира Тиліщака. 

Над електронною «Книгою пам’яті» почали працювати чотири місяці тому. Спеціальна робоча група на цей час змогла увіковічила сотню історій життя загиблих військових та 260 історій убитих цивільних з Ірпінської громади.

Перші історії презентували в другу річницю визволення Ірпеня від російської окупації. Перейшовши за QR-кодом, який зараз на екрані. На цьому ж сайті можна зв’язатися з авторами проєкту, щоб доповнити наявні розповіді чи повідомити нові.

«Коли ти бачиш очі щасливих людей, які кохають, обіймають свою родину і ти розумієш, що цю людину вирвали з цього життя, що її більше з нами немає, то ти і посміхаєшся що людина була щаслива і сумуєш. І не можна більше забути ці очі», — зазначила учасниця робочої групи Наталка Полтавка.

Своєю чергою начальниця відділу культури, національностей та релігій Ірпінської міської ради Євгенія Антонюк зауважила, що для тих, хто не має можливості чи кому незручно читати в інтернеті, в Ірпені встановлено два інформаційні термінали: біля центральної міської бібліотеки та у міському історико-краєзнавчому музеї.

Фото: Андрій Кравчук