У Києві відбудеться наукова конференція, присвячена Всеукраїнському артільному батьку Миколі Левитському

18 квітня 2019 року взяти участь у Всеукраїнській науковій конференції з нагоди 160-річчя від дня народження Миколи Левитського «Микола Васильович Левитський (1859–1936) – державний і громадський діяч, Всеукраїнський артільний батько».

18 квітня 2019 року, 10:30

Київ

Зала засідань вченої ради Інституту історії України НАН України

(вул. Грушевського 4, поверх 6, кімната 616)

Серед учасників конференції: Володимир В’ятрович, Голова Українського інституту національної пам’яті, Георгій Папакін, директор Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, Василь Марочко, професор, головний науковий співробітник Інституту історії України НАН України, Микола Малік, д.е.н., професор, академік НААН; Олександр Шпигуляк, д.е.н., професор; Володимир Мамчур, к.е.н., Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки», Фареній Ігор, д.і.н., професор, Черкаський національний університ, Ірина Преловська, д.і.н., ст.н.с., Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, Київська православна богословська академія та інші.

Захід складатиметься із пленарного засідання та 2 сесій.

Організатори: Український інститут національної пам’яті, Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, Інститут історії України НАН України, Київська православна богословська академія, Національна академія аграрних наук, Національна наукова сільськогосподарська бібліотека, Національна спілка краєзнавців України

Довідково:

Микола Левитський – організатор кооперативного руху в Україні,  засновник першої сільськогосподарської артілі, публіцист, член Української Центральної Ради.

Народився 6 квітня 1859 у селі Хмільна на Київщині (нині це територія Черкаської області).

30 вересня 1894-го року він організував першу на території Російської імперії сільськогосподарську артіль у селі Федвар. Це було добровільне об’єднання селян для спільного обробку землі та збуту продукції. Через декілька років таких артілей на Херсонщині налічувалося 125. Згодом він заснував ремісничі, промислові, будівельні артілі.

Микола Левитський заклав теоретичну та законодавчу базу для розвитку кооперативного руху в Україні. На міжнародних конгресах представляв інтереси місцевих кооператорів. Він ділився досвідом та набував знань у Франції, Сербії, Італії, Швеції, Німеччині, Англії.

Працював у Генеральному Секретарстві земельних справ, згодом у Міністерстві земельних справ УНР. Продовжував представляти кооперативні товариства на Всеукраїнських з’їздах.

Брав участь у 1-му та 2-му Соборах Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ).

В підрадянській Україні Левитський продовжував займатися дослідженням, розбудовою кооперативного та артільного руху, викладав. Став одним із засновників Кооперативного інституту та Кооперативного музею в Харкові.

Розробив   символіку української кооперації.

Запропонував встановити 30 вересня Всеукраїнським днем кооперації.

Помер 1 грудня 1936-го року, похований на Байковому кладовищі у Києві.

Матеріали по темі