У Полтаві 140-річчя Симона Петлюри відзначили просвітницьким туром

У Полтаві презентували інформаційно-просвітницький тур, приурочений до 140-річчя з дня народження Симона Петлюри “Полтавський період Симона Петлюри”.

Журналісти, науковці, громадські діячі відвідали 5 локацій, безпосередньо пов’язаних з життям видатного полтавця. На кожній із локацій розміщені відповідні QR-коди.

Екскурсовод, науковий співробітник Полтавського краєзнавчого музею Наталія Кузьменко розповіла, що подібні туристичні точки для Полтави не новинка: таких інформаційних маршрутів три, один з них присвячений Симону Петлюрі: “Ще на початку 90-х багато полтавців, серед них і я, не знали, що він народився в Полтаві. Інформація про нього вже не таємна, її можна знайти, але для цього треба зайти в бібліотеку або поклацати кнопочками на комп’ютері. Сучасній молоді потрібне щось швидше, і тут у пригоді стануть QR-коди. Їх можуть використовувати вчителі – привести дітей, або задати завдання додому, влаштувати квести. Можна не замовляти екскурсовода, а самим зробити екскурсію”.

Найперше учасники туру відвідали місце, де знаходилася садиба Петлюр на колишній вул. Загородній, де поклали квіти до пам’ятної дошки.

Співробітники Українського інституту національної пам'яті Павло Подобєд та Іванна Кобєлєва вшанувала пам'ять Симона Петлюри

“Це був одноповерховий 3-кімнатний будиночок, зроблений з дерева та обкладений цеглою. Садиба мала вигляд, як і більшість будівель у Полтаві. Також були господарські споруди, сарай, колодязь. Саме тут проживали Василь та Ольга Петлюри, та їхні 9 дітей – 4 сини і 5 дочок. Після арешту родини будинок стояв пусткою, під час Другої Світової теж уцілів, і був зруйнований аж у 1960-му році”, – розповіла Наталія Кузьменко.

Людмила Олійник, координатор всеукраїнського координаціного бюро ЮНЕСКО “Освіта дорослих в Україні”, представниця української діаспори в Аргентині, разом із сином Ярославом приєдналися до туру, дізнавшись про нього в інтернеті.

“Наша родина ліквідаторів виїхала в Аргентину після аварії на ЧАЕС. Варто сказати, що портрет Петлюри знаходиться в Буенос-Айресі в українському православному храмі, поряд з портретами церковних ієрархів. Громада дуже шанує цю постать”, – зазначила вона.

Далі переїхали до Аграрно-економічного коледжу (колишнього духовного училища) Полтавської державної аграрної академії по вул. Сковороди, 18, де переглянули коротку виставу у виконанні акторів Полтавського театру імені Гоголя.

Оглянули відновлену меморіальну дошку Симону Петлюрі на фасаді Полтавської державної аграрної академії (колишньої духовної семінарії, де він навчався).

Третя локація маршруту будинок, де жила молодша сестра Симона, Маріянна, яка вийшла заміж за Івана Скрипника. Нині дім відомий як хата-музей патріарха Мстислава (Скрипника), що потребує термінової реконструкції.

Заключним етапом стали відвідини Полтавського краєзнавчого музею ім. В. Кричевського, де учасники ознайомилися з експозицією, присвяченою Симону Петлюрі та загалом періоду Української революції 19171921 років.

Представники Українського інституту національної пам’яті Іванна Кобєлєва та Павло Подобєд презентували музею диск “Пісні Української революції” – спільний проект Українська інституту національної пам'яті, народного артиста України Тараса Компаніченка та гурту «Хорея Козацька».

З нагоди 140-річчя від дня народження державного та громадсько-політичного діяча, журналіста, уродженця Полтави, Головного Отамана військ і флоту УНР, Голови Директорії Симона Петлюри у Полтавському музичному училищі ім. Лисенка відбувся урочистий захід, на якому виступили промовці із розповідями про постать Петлюри та відбувся концерт гурту “Хорея козацька”.

Музиканти презентували полтавцям музичний альбом «Пісні Української революції» – спільний проект Українського інституту національної пам’яті, народного артиста Тараса Компаніченка та гурту «Хорея Козацька».

На заході виступили: Павло Подобєд, співробітник Українського інституту національної пам’яті, Наталія Кузьменко, старша наукова співробітниця Полтавського краєзнавчого музею ім.Василя Кричевського, Микола Кульчинський, голова Полтавського обласного об"єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім.Тараса Шевченка.

Організатори заходу: Український інститут національної пам'яті, Полтавська обласна державна адміністрація.

Партнер: Полтавське обласне об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" ст.Т.Шевченка.

Фото Галини Пустовгар

За матеріалом "Новини Полтавщини"