У столиці відкрили першу меморіальну дошку Дмитру Донцову

24 січня 2019 року на фасаді будинку УНІА «Укрінформ» відкрили першу в Києві меморіальну дошку керівнику Українського Державного Телеграфного Агентства Дмитру Донцову.

«Без постаті Дмитра Донцова неможливо уявити українське ХХ століття. Його ідеї витворили в суспільній свідомості образ героя нового типу – безкомпромісного і шляхетного. Ці ідеї одних надихали на боротьбу, інших – лякали. Попри те і сьогодні постать Дмитра Донцова, його творча спадщина є актуальною. Настанови Донцова,  його критерії «провідної верстви» – еліти, розуміння державного і суспільного обов’язку, інтересів держави мали б посісти важливе місце і у сьогоднішній суспільній думці»,– сказав на відкритті заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

Автором пам’ятної дошки є український скульптор Володимир Цісарик. Пам’ятну таблицю виготовили за меценатської допомоги Святоіванівського гетьманського мазепинського полку.

Голова депутатської фракції ВО «Свобода» у Київській міській раді Юрій Сиротюк говорить: «100 років тому Дмитро Донцов розумів важливість інформаційної та світоглядної війни, очоливши Українську телеграфну агенцію – прообраз нинішнього «Укрінформу». Показово, що саме журналіст «Укрінформу» Роман Сущенко нині перебуває в московському полоні. Згодом Донцов, створивши ідеологію волевого націоналізму, виховав ціле покоління, яке не можливо було зламати фізично, ні переконати ідеологічно. Донцовський тип людини – мудрої, мужньої і шляхетної – це те, що нині потрібно Україні».

«Український націоналізм без Донцова – наче український консерватизм без Липинського – щось абсолютно незбагненне, немислиме, зрештою абсолютно неможливе. Дмитро Донцов не просто зробив визначний внесок у формування певної політичної доктрини – він озвучив ідеї, які народили епоху, що відома нам як Другі Визвольні змагання», – переконаний начальник Відділу обліку та збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд.

«Сьогодні мислитель і журналіст Дмитро Донцов повертається до Києва. Символічно і важливо, що він повертається саме до будинку колишнього Українського Телеграфного Агентства, яке очолював у 1918-му році, і яке є історичним попередником УНІА «Укрінформ». Неймовірним є усвідомлення того, які люди та імена стояли за Укрінформом та вплинули на нього», – висловився директор УНІА «Укрінформ» Олександр Харченко.

На відкритті також були присутні: освітній і громадський діяч, літературознавець, журналіст, автор монографії «Дмитро Донцов: ідеологічний портрет» Сергій Квіт, який прочитав коротку лекцію про Донцова, а також Тарас Компаніченко – вокаліст гурту «Хорея Козацька»; Віктор Рог – головний редактор тижневика «Шлях перемоги», громадськість.

 

 

Матеріали по темі