УІНП підтримує європейську традицію вшановувати 23 серпня пам’ять жертв сталінізму й нацизму

УІНП підтримує європейську традицію вшановувати 23 серпня пам’ять жертв сталінізму й нацизму

23 серпня західні країни та інституції вшановують пам’ять жертв тоталітарних режимів у Європі. Пам’ятна дата була започаткована 2009 року та відома на Заході як День чорної стрічки (Black Ribbon Day).

Її запровадив Європейський парламент резолюцією від 2 квітня 2009 року про тоталітаризм та європейське сумління. А 3 липня 2009-го Організація з безпеки та співробітництва в Європі ухвалила Вільнюську декларацію, якою підтримала 23 серпня як день пам’яті жертв тоталітаризму та закликала держави-члени підвищити обізнаність про злочини тоталітарних режимів.

Дата 23 серпня обрана не випадково. Саме цього дня у 1939 році нацистська Німеччина та Радянський Союз підписали договір про ненапад, відомий як Пакт Молотова – Ріббентропа. Цей документ зафіксував змову між двома тоталітарними режимами та відкрив шлях до початку Другої світової війни – найкривавішого воєнного конфлікту в історії людства. Нацистська Німеччина та СРСР домовилися утримуватися від нападу одна на одну та зберігати нейтралітет у випадку війни однієї з держав з третьою стороною. У таємному протоколі до цього договору режими поділили сфери впливу в Європі. Їхні домовленості передбачали ліквідацію низки країн – Польщі, Литви, Латвії, Естонії. За тиждень після укладення Пакту, 1 вересня 1939 року, нацистська Німеччина вторглася у Польщу, розпочавши Другу світову війну.

День чорної стрічки, зокрема, був покликаний змінити характерну для країн Західної Європи ситуацію, за якої злочини нацизму були публічно засуджені, тоді як злочини комунізму залишалися поза увагою громадськості.

Інституції Європейського Союзу відзначають цей день на офіційному рівні. Понад 10 країн ЄС додатково оголосили 23 серпня днем пам’яті жертв тоталітарних режимів на рівні національного законодавства. За межами ЄС пам’ятну дату відзначають у Великобританії, США, Канаді, Грузії, Норвегії, Албанії. Окремо про вшанування 23 серпня Дня чорної стрічки оголосили Меджліс кримськотатарського народу та Світовий єврейський конгрес.

Український інститут національної пам’яті кілька років поспіль підтримує відзначення Європейського дня пам’яті жертв тоталітарних режимів. А також закликає медіа поширювати інформацію про пам’ятну дату та її підґрунтя – злочини нацизму та комунізму й людей, що стали їхніми жертвами.

Фото: Європейська мережа пам'яті та солідарності (European Network Remembrance and Solidarity)