УІНП відповів на статтю Путіна про історичну єдність українців і росіян

УІНП відповів на статтю Путіна про історичну єдність українців і росіян

У липні на офіційному сайті президента РФ була опублікована стаття за підписом Володимира Путіна «Про історичну єдність росіян та українців». У ній російський президент виклав своє бачення наративу про історію та сучасність України, починаючи з часів Русі. Цей текст переповнений старими тезами, притаманними антиукраїнській пропаганді, про «споконвічну єдність росіян, українців і білорусів», проблеми національної ідентичності українців та державну неспроможність сусідніх країн поза союзом з Росією. Ці тези не нові, проте досі їх ретранслювали особи з нижчим рівнем соціальної та політичної відповідальності. У відповідь голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович оприлюднив колонку з детальним аналізом, як нехтують правом народів на самовизначення та порушують права людини в сучасній Росії.

«Оскільки російський президент так цікавиться національним питанням, я вирішив підтримати тему і висловити свої міркування про становище автохтонних народів у самій Російській Федерації. Тим більше, що від спікерів з сусідньої держави нам часто доводиться чути порівняння «благополучного» Татарстану у складі РФ зі «знедоленою» самостійною Україною», – зазначив голова УІНП.

Лонгрід «Про історичну єдність в тюрмі народів» був оприлюднений на офіційному сайті Українського інституту національної пам’яті українською і татарською мовами. Текст підготовлений у консультації з Центром дослідження безпекового середовища «Прометей». У матеріалі наводяться детальні та численні приклади, як влада в самій Росії розмиває та знищує національне, культурне, релігійне і мовне різноманіття народів Російської Федерації.

«Громадські активісти, які борються за збереження мови та культури рідного народу, перебувають під постійним тиском правоохоронних органів. Вік, стать, політичні переконання не мають значення. До суду притягалася як татарська молодь з громадської організації «Азатлык», так і пенсіонери з Татарського громадського центру. Всі, хто наважуються говорити не лише про збереження міжнаціонального розмаїття, але й про необхідність зміни влади в РФ, зазнають більш брутального тиску. Наприклад, якутський шаман Олександр Габишев та башкирська діячка Раміля Саїтова стали жертвами примусового психіатричного обстеження та «лікування», – пише Антон Дробович.

Серед інших прикладів лонгрід звертає увагу на ситуацію з татарською мовою в Росії: «Лише за період між переписами 2002 та 2010 років кількість татаромовних скоротилася на мільйон осіб. Занепад мов народів РФ не є ані природним процесом, ані «спільною для нас трагедією». Це результат русифікації – цілеспрямованої політики Москви, яка має на меті знищення етнічного різноманіття і демонтаж федералізму в Росії».

«Внутрішні та зовнішні кордони Російської Федерації Путін вважає шкідливим спадком більшовиків. Тому він розв’язує загарбницькі війни проти сусідів та руйнує російський федералізм. Однак кордони національних утворень в СРСР не були примхою. Надати народам бодай видимість суверенітету було необхідно, аби вберегти Росію від розвалу. Схоже, що більшовики були більш далекоглядними російськими державниками, ніж Путін. Воюючи з федералізмом, той веде свою державу до нового 1991 року», – зауважує голова Українського інституту національної пам’яті.

«Реалії Татарстану та інших республік наочно демонструють Україні, що будь-які тісні відносини з Росією в перспективі ведуть до втрати незалежності, русифікації, позбавлення прав громадян, економічного визискування, соціальних та екологічних катастроф. І для нас не стане втіхою, якщо це знову оголосять «спільними для нас всіх проблемами». Від влади, яка постійно генерує ці проблеми, треба просто триматися подалі», – підсумовує Дробович.

Запрошуємо прочитати статтю повністю (текст українською і текст татарською) та будемо вдячні за поширення матеріалу.

Матеріали по темі