УІНП вшанував на Харківщині пам’ять учасників Другої світової війни, які полягли за визволення України від нацизму

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович 8 березня взяв участь у вшануванні пам’яті червоноармійців та військових Першого чехословацького окремого піхотного батальйону, які загинули в березні 1943 року у битві з нацистами в районі села Соколове на Харківщині.

Словацька делегація у Соколовому

У своєму виступі під час пам’ятних заходів він зазначив, що Інститут готовий сприяти створенню нового меморіалу загиблим. Антон Дробович також зауважив, що історія чехословацького батальйону нагадує, як навіть після знищення чехословацької державності Третім Рейхом та поділу Польщі між нацистським і комуністичним тоталітарними режимами, чехи й словаки продовжили боротьбу.

Він звернув увагу, що це хороший приклад для українців сьогодні, які захищають своє право на суверенітет і незалежну державу від загарбницьких зазіхань Російської Федерації. Також у промові йшлося про те, що тоталітарні режими не зможуть визначати долю світу лише якщо Європа буде сильною і чесно вчитиметься на уроках минулого.

Українська, чеська та словацька сторони під час візиту провели робочу нараду та домовилися про співпрацю задля створення сучасного меморіалу загиблим до 80-ї річниці бою за Соколове (2023 рік). 

Чеська делегація у Соколовому

Меморіальні заходи у Соколовому відбуваються щороку. Цього разу почесну делегацію Чеської Республіки очолила голова Комітету з питань оборони Парламенту Чехії Яна Чернохова. Також участь у пам’ятних заходах взяли Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула, Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Марек Шафін, голова Зміївської районної державної адміністрації Віктор Голодніков, голова Зміївської районної ради Тетяна Тімофєєва, голова Соколівської сільської ради Геннадій Мураєв, голова правління ГО “Соколово” Мартін Жоур, начальниця Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП Марія Тахтаулова, а також співробітники місцевого Музею бойового братерства, громада.

Нагадаємо, що в боях за Соколове загинули 116 військових Першого чехословацького окремого піхотного батальйону. Ще понад 100 отримали поранення. Серед загиблих був легендарний командир 1-ї роти Отакар Ярош, якого посмертно нагородили званням Героя Радянського Союзу. Історію Отакара Яроша можна прочитати за посиланням.

Фото Марії Тахтаулової

Матеріали по темі